Menu
Haken / Tips

Is een mandala haken moeilijk?

is een mandala haken moeilijk

Is een mandala haken moeilijk? Ik kan me voorstellen dat het op het eerste gezicht wel zo lijkt, vooral als je zo’n grote mandala ziet met heel veel details. Maar geloof me, het valt best wel mee!

Als jij weet hoe je lossen, vasten en stokjes moet haken, kom je al een heel eind. Mandala’s bestaan namelijk meestal uit een combinatie van die steken. Door de steken op verschillende manieren te combineren, ontstaan de mooiste vormen.

Mandala haken: waar moet ik beginnen?

Stap 1: Een patroon uitkiezen

Als je nog nooit een mandala hebt gehaakt, zou ik adviseren om te starten met een kleine mandala. Als het dan niet meteen lukt, kan je makkelijk overnieuw beginnen. Daarnaast is een grote mandala is een project van wel tientallen uren, en dat kan overweldigend lijken. Zodra je klaar bent met je kleine mandala, voel je je zekerder om aan een groter project te starten. Ik zou je adviseren om bijvoorbeeld de Majestic Mandala te haken. Bij dit patroon zit een YouTube tutorial met stap voor stap uitleg. Of haak de Vivid Flower Mandala. Het patroon voor deze mandala is volledig uitgeschreven maar bevat daarnaast ook een diagram. Hierdoor kan je het diagram en de geschreven tekst naast elkaar houden, om zo diagram te leren lezen.

Stap 2: Materialen in huis halen

Zodra je een mooi patroon hebt uitgekozen, kan je de materialen gaan aanschaffen. Benieuwd wat je allemaal nodig hebt als je een mandala gaat haken? Daar lees je hier meer over.

Stap 3: De mandala haken

Het gaat nu echt beginnen, spannend! In het patroon staat meestal aangegeven welke steken er gebruikt worden. Staat er een steek bij die je nog niet kent? Zoek die dan op op YouTube, zodat je de steek eerst kan oefenen. Alle steken onder controle? Dan kan je beginnen met haken.

Je haakt een mandala in het rond. Je sluit elke toer en gaat daarna verder met een nieuwe toer.

Stap 4: De mandala in de ring bevestigen

Klaar met je mandala? Gefeliciteerd! Geef je zelf eerst maar eens een schouderklopje, want je hebt het gewoon gedaan! Dan is het nu tijd om je mooie werk in een ring te bevestigen, om de details nog meer naar voren te laten komen. In deze blog lees je verschillende manieren waarop je een mandala in een ring kan bevestigen, inclusief een videotutorial.