Menu
Haken / Tips

Mandala essentials: wat heb je nodig om een mandala te haken?

wat heb je nodig om een mandala te haken

Staat een mandala haken hoog op je verlanglijstje, maar vraag je je af wat je nodig hebt om een mandala te haken? Lees dan snel verder, ik zet in deze blog een aantal ‘mandala essentials’ op een rijtje.

Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.

Waar beginnen?

Heb je al een mooi mandala patroon op het oog, of heb je nog geen idee? Als dat laatste het geval is, kan je twee dingen doen: zoeken naar een patroon, ongeacht het materiaal je ervoor nodig hebt, of kijken welk garen en andere materialen (ring bijvoorbeeld) je op voorraad hebt en daar een patroon bij zoeken. Ik heb een aantal mandala’s ontworpen in verschillende maten (20-30cm, 50cm, 40cm, 80cm), misschien zit daar iets voor je tussen. Anders adviseer ik je om hier eens te kijken voor tips om mandala patronen te vinden.

Heb je een specifieke maat ring in gedachten/in huis? Om je te helpen een geschikt patroon te vinden voor je ring, heb ikΒ een overzicht gemaakt van het aantal toeren dat bij een bepaalde maat ring past. Let op: dit is mijn persoonlijke ervaring met haaknaald 2/2,5mm en voornamelijk Scheepjes Whirl-achtig garen. Andersom kan je het overzicht ook gebruiken als je een patroon hebt gevonden maar niet weet hoe groot hij ongeveer gaat worden.

Wat heb je nodig om een mandala te haken

Patroon gevonden maar nog geen materiaal in huis? Of wil je checken of je alles hebt om onbezorgd te gaan starten aan jouw mandala? Hieronder een overzicht van materiaal wat ik vaak gebruik:

  • Mandala ring. Hier vind je een overzicht van winkels waar je (grote) mandala ringen kan kopen.
  • Garen. Hier vind je een overzicht van garen wat ik vaak gebruik om een mandala te haken.
  • Garen draaischijf/garenbowl. Zit je net lekker te haken, rolt je bolletje van de bank af en gaat de kat erachteraan. Dat is mij een aantal keer overkomen. Toen heb ik deze garendraaischijf van Scheepjes aangeschaft. Het houdt je bolletje mooi op z’n plek en zorgt ervoor dat je garen niet in de war raakt. In mijn ervaring is deze schijf niet voor al het garen geschikt (bij garencakes gebruik ik ‘m bijvoorbeeld niet, vooral als ik vanuit het midden begin), maar dan zou je eventueel een garenbowl kunnen gebruiken, bijvoorbeeld deze prachtige Scheepjes garenbowl! Staat ook nog eens leuk.
  • Haaknaald. Ik gebruik vaak haaknaald 2 en 2,5mm om mandala’s te haken. Uiteraard is de keuze voor een haaknaald afhankelijk van het garen dat je kiest. Nog geen geschikte haaknaald in huis? Kijk eens bij Caro’s Atelier, daar verkopen ze onder andere Knitpro haaknaalden (die vind ik zelf erg fijn) en Clover haaknaalden (als je meer een fan bent van ergonomische haaknaalden).
  • Steekmarkeerder. Niet essentieel, maar wel handig. Ik stop de steekmarkeerder meestal in de eerste steek van de toer; zo zie je duidelijk wat het begin is van de toer. Gebruik bijvoorbeeld deze simpele maar zeer handige steekmarkeerders.
  • Meetlint. Meten is weten! Het is zonde als je mandala nΓ©t niet in de ring past, of juist te groot is. Daarom is het belangrijk om af en toe je mandala te meten, zodat je weet of het de goede kant op gaat. Over het algemeen geldt: diameter ongespannen haakwerk x 1,2 = maat van een geschikte ring. Voorbeeld: ongespannen haakwerk van 84cm past in een ring van 100cm (84 * 1,2 = 100,8). Hier vind je een overzicht van hoe groot je ongespannen haakwerk moet zijn om in een bepaalde ring te passen.
  • Markeerstift of toerenteller. Niets is vervelender dan elke keer goed moeten kijken bij welke toer je ook alweer gebleven bent. Daarom is het handig om, als je een geprint patroon gebruikt, de toeren die je hebt afgerond te markeren met een markeerstift. Als je een digitaal patroon gebruikt, heb je meestal ook wel de mogelijkheid om iets van een markeerstift te gebruiken. Maar je kan natuurlijk ook altijd de goede, oude toerenteller gebruiken! Ik gebruik zelf deze toerenteller, maar je hebt ook digitale toerentellers of je kan een app op je telefoon gebruiken.
  • Stopnaald. Als je klaar bent met je mandala, moeten de draadjes natuurlijk weggewerkt worden. Gelukkig zijn dit er meestal niet zoveel bij een mandala! Ik vind het zelf fijn om naalden met een stompe punt te gebruiken.
  • Schaar. Om de draadjes af te knippen natuurlijk! Hoe leuk en handig is deze opvouwbare schaar?
  • Plantenspuit. Ik hoor je denken: wat moet ik nou met een plantenspuit? Nou, ik heb al een aantal keer gehad dat mijn mandala nΓ©t iets te strak in de ring zat, waardoor hij ging buigen. Wat nog wel eens wil helpen, is de mandala natspuiten. Ik vind het zelf erg handig om dit met een plantenspuit te doen. Meer informatie over wat te doen als je mandala te strak in de ring zit, vind je hier.

Nou, volgens mij weet je nu precies wat je nodig hebt om een mandala te haken en ben je er helemaal klaar voor om te beginnen! Heel veel haakplezier toegewenst! πŸ™‚