Menu
Haken / Tips

Mandala in ring haken

mandala patroon 50 cm

In deze blog wil ik jullie graag informatie geven over hoe je een mandala in de ring kan bevestigen. Dit kan door de mandala in de ring te haken, maar er zijn ook andere manieren. De ene manier is makkelijker dan de andere, en daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van wat je zelf het mooiste vindt.

1. De mandala in de ring haken

Ik denk dat dit wel de lastigste methode is. Je haak de hele ring om met vasten, en elke keer als je een boogje tegenkomt, haak je die mee. Je hoeft trouwens niet ieder boogje vast te haken, je kan zelf bepalen hoeveel punten je vastzet.

Het kost best veel tijd en moeite om deze methode toe te passen, maar ik vind het resultaat wel heel erg mooi. Dat is de reden dat ik vaak voor deze methode kies, omdat het het resultaat dubbel en dwars waard is.

Ik heb een video gemaakt om te laten zien hoe ik dit doe. Het zal ongetwijfeld ook op een andere manier kunnen, maar dit is voor mij een methode die fijn werkt. Het is mijn eerste video, dus ik ben benieuwd naar jullie reacties! Mochten jullie het leuk vinden, dan kan ik vaker video’s opnemen met uitleg.

In het filmpje heb ik trouwens eerst de draad van de mandala afgehecht en weggewerkt. Vandaar dat ik de draad nog aan de ring vast moet maken. Maar je kan er ook voor kiezen om na de laatste toer met halve vasten naar het midden van het lossenboogje te gaan, en dan te beginnen met het haken van vasten. Hierdoor hoef je de draad niet eerst aan de ring vast te maken, en kan je meteen door!

Trekt de ring krom nadat je de mandala in de ring hebt gehaakt? Geen paniek, het is misschien te redden! Zie de video hieronder hoe. Mocht dit niet werken, dan zit er helaas niks anders op dan de mandala uit de ring te haken, nog wat toeren bij te haken of een kleinere ring te gebruiken.

2. De mandala vastzetten met naald en draad

Dit is een wat makkelijkere methode. Je zet de mandala vast met naald en draad. Ik doe dit door een stukje garen af te knippen, de plek die ik aan de ring wil vast te knopen, en de draadjes weg te werken met een naald. Je kan zelf bepalen hoeveel punten je dan vastzet. Je kan ervoor kiezen om garen om de ring te winden, zodat je de ring niet meer ziet. Of om de ring in een mooie kleur te spuiten!

3. De mandala in de ring rijgen met een ketting van lossen

Je haakt een lange ketting van lossen, en rijgt deze dan als het ware door de boogjes en de ring. Ik heb deze methode zelf nog niet toegepast, maar ik denk dat het een goede manier is! Ik ga het binnenkort uitproberen en zal dan een foto plaatsen.

Met deze methode blijf je echter wel de ring zien. Mocht je dit juist mooi vinden, dan is dit een hele makkelijke en mooie methode om de mandala vast te zetten! Of je kan er natuurlijk voor kiezen om je garen eerst om de ring te winden, de ring een bepaalde kleur te spuiten, of een ander materiaal te gebruiken om de ring te bekleden (lint bijvoorbeeld).

4. De laatste toer van de mandala om de ring heen haken

Dit is ook wel een methode die ik nog een keer wil proberen! Als je bijvoorbeeld een mandala hebt waarvan de laatste paar toeren uit lossenboogjes bestaan, zou je ervoor kunnen kiezen om de laatste toer om de ring te haken. Je haakt een x aantal lossen, doet dit om de ring, en haakt daarna de vaste.

Ook met deze methode blijf je echter wel de ring zien, maar dit geeft juist wel een mooi effect! Wil je dit niet dan kan je er hier ook voor kiezen om de ring te bedekken met een van de manieren die ik bij punt 3 noem.

Ken jij nog meer methodes om de mandala in de ring vast te maken?