Menu
Tips

Een Etsy shop openen

etsy-shop-openen

Update: sinds 11 april 2022 zijn de transactiekosten verhoogd van 5% naar 6,5%

Een Etsy shop openen, hoe doe je dat precies?

Wil jij ook een Etsy shop openen? In deze blog ga ik vertellen wat mijn ervaring is met het openen van een Etsy shop en zal ik tips en tricks geven. In mei van 2020 heb ik mijn eerste product op Etsy te koop gezet. Sindsdien heb ik met veel plezier mijn gehaakte producten en haakpatronen verkocht. In het begin was het nogal wennen en zoeken hoe alles precies in elkaar zat. Lees snel verder hoe jij ook een Etsy shop kan beginnen!

Waarom zou je voor Etsy kiezen?

Etsy een prima mogelijkheid om te beginnen met je producten verkopen. Je hoeft namelijk niet een eigen webshop op te zetten, geen betaalproviders in te schakelen etc. Etsy regelt het allemaal voor je! Mensen kunnen door middel van de Etsy app of website naar iets zoeken wat ze graag willen hebben, en kunnen dan bij jouw producten uitkomen. Easy peasy!

Wat kost het om op Etsy te verkopen?

Aangezien Etsy het een en ander voor je uit handen neemt, staat hier wel een vergoeding tegenover. Ik zet de kosten voor Etsy hieronder op een rijtje, en zal ook een voorbeeld geven van een product dat ik recentelijk verkocht heb.

 • Listingkosten – 0,20$ (±0,18) – Dit zijn de kosten die je elke keer betaalt als je een listing vernieuwt. Wat betekent dat? Dat je een product (opnieuw) in je shop zet. Voorbeeld: als je shop leeg is, en je wilt je eerste listing plaatsen, betaal je 0,20$ (17/18 cent, afhankelijk van de wisselkoers) om dit te doen. Je betaalt die 0,20$ ongeacht of je product verkoopt of niet. Als je het item na 4 maanden niet hebt verkocht, moet je opnieuw 0,20$ betalen om de listing opnieuw te activeren. Verkoop je het item wel, dan kan je de listing handmatig of automatisch vernieuwen, dit kan je instellen. Als je bijvoorbeeld maar 1 stuk hebt van een bepaald item, kan je het beste de listing op handmatig vernieuwen zetten. Als het item verkocht is, blijf de listing inactief staan totdat je hem zelf weer vernieuwt (bijvoorbeeld omdat je het product weer opnieuw gemaakt hebt). Mocht je meer voorraad hebben van een bepaald product, dan kan je de listing op automatisch vernieuwen zetten. Als je dan 1 item hebt verkocht, wordt de listing automatisch vernieuwd, en kan ‘ie weer verkocht worden. Ook in dit geval betaal je 0,20$ voor het vernieuwen. Samengevat: je betaalt dus ongeveer 17/18 cent per product dat je te koop zet in je shop. Onderaan deze pagina lees je hoe je 40 gratis listings kan ontvangen!
 • Transactiekosten – 6,5% van het verkoopbedrag (incl. verzendkosten) – Etsy rekent 6,5% over de prijs die je voor het product vraagt en de verzendkosten. Let op: vanaf 11 april 2022 zijn de transactiekosten verhoogd naar 6,5%. Neem dit dus mee in je prijs!
 • Verwerkingskosten – vast tarief van 0,30 euro + 4% over het verkoopbedrag (incl. verzendkosten) – Etsy rekent verwerkingskosten over de prijs die je voor het product vraagt en de verzendkosten
 • btw – Over alle bovengenoemde kosten betaal je ook 21% btw aan Etsy

Voorbeeld:

In onderstaand voorbeeld heb ik een product verkocht van 3,55. Het moest naar Spanje verzonden worden, daar rekende ik 3 euro aan verzendkosten voor. De totale prijs die de klant heeft betaald, is dus 6,55.

 • Listingkosten (incl. btw) – dit was een privélisting, deze heb ik op verzoek speciaal aangemaakt voor de klant. Voor het aanmaken van deze listing heb ik 0,17 betaald (0,20 dollar). Over die 17 cent betaal je 21% btw, in dit geval dus 3 cent. De listingkosten komen in totaal uit op 20 cent.
 • Transactiekosten (incl. btw) – de transactiekosten voor het product (0,05 * 3,55 = 0,18) en de verzendkosten (0,05 * 3 = 0,15). Hier betaal je ook btw over (0,21 * 0,18 = 0,04 en 0,21 * 0,13 = 0,03 resp.). De transactiekosten komen in totaal uit op 40 cent. Sinds 11 april zijn de transactiekosten verhoogd naar 6,5%. Deze berekening is gemaakt met de oude transactiekosten (5%). In de calculator op deze pagina klopt het percentage wel.
 • Verwerkingskosten (incl. btw) – de verwerkingskosten zijn 0,30 + 0,04 * 6,55 (wat de klant heeft betaald) = 0,56. Hier betaal je ook btw over (0,21 * 0,56 = 0,12), een totaal van 68 cent.

etsy shop openen

De totale kosten komen dus neer op listingkosten incl. btw (0,20) + verwerkingskosten incl. btw (0,68) + transactiekosten incl. btw (0,40) = 1,28.

Dus voor een product wat 3,55 kost, hou je 3,55-1,28 = 2,27 over. Let erop dat om je winst te bepalen je ook nog de materiaalkosten eraf moet halen. Daarnaast is het ook belangrijk om er rekening mee te houden om je inkomsten bij de belastingdienst op te geven. Het kan zijn dat je inkomstenbelasting moet betalen.

Een Etsy shop openen – 40 gratis listings!

Aangezien je moet betalen om een product op Etsy te zetten, kan dat een drempel zijn om Etsy uit te proberen. Maar ik heb een oplossing! Als je via deze link een Etsy shop opent, krijg je 40 gratis listings! Dat betekent dat je 40 producten kan verkopen/op Etsy zetten zonder dat je die 0,20$ moet betalen. Je kan dus kosteloos uitproberen of Etsy iets voor je is. Als je je aanmeldt, krijg ik ook 40 gratis listings, een win-win situatie voor ons beiden dus!

Als je op de link klikt, wordt je vanzelf door het aanmeldproces geleid. Je doorloopt de volgende stappen:

 • Kies een naam voor je shop. Je kan de naam later nog wijzigen, dus geen zorgen als je nog niet 100% zeker bent van je shopnaam!
 • Voeg producten toe aan je winkel (de eerste 40 kosteloos als je je shop opent via deze link). Pas als je producten hebt toegevoegd aan je shop, kan je verder met het aanmeldproces. Dus ga je pas aanmelden zodra je een product klaar hebt om in je shop te plaatsen!
 • Geef je betaalgegevens door. Etsy heeft je gegevens nodig om Etsy payments voor je in te stellen. Dit is de betaalmethode waarmee je kan betalen op Etsy. Daarnaast hebben ze je gegevens nodig om het bedrag dat je hebt verdient naar je over te maken. Ook niet onbelangrijk!

Als je shop geopend is, is het belangrijk om een persoonlijke draai aan je shop te geven:

 • Personaliseer je shop. Voeg een logo toe, pas de e-mailberichten aan die iemand ontvangt na een bestelling etc. Laat zien wie je bent en wat je maakt, zorg ervoor dat jouw shop opvalt! Je kan deze aanpassingen maken als je naar instellingen -> info en instellingen -> over je shop gaat in je shopmanager.
 • Vergeet ook niet je shopbeleid in te stellen, dit is belangrijk. Accepteer je retouren, en zo ja onder welke voorwaarden? Kan een klant een order annuleren? Dit zijn een aantal onderdelen die in het beleid opgenomen worden. Etsy helpt je hiermee. Je vindt het beleid door in de shopmanager op het potloodje te klikken naast je Etsy shop naam onder ‘verkoopkanalen’. In dit menu kan je ook aanpassingen maken aan je ondertitel, je verhaal etc.
Heb je vragen of hulp nodig?

Als je er niet uit komt of vragen hebt over het openen van een Etsy shop, kan je me altijd een mailtje sturen op kim@kimhaakt.nl