Menu
gratis / Haken / Patronen

Gehaakte fotohanger – gratis patroon

gehaakte fotohanger

In deze blog vertel ik je graag over mijn ervaring met Fotofabriek en daarnaast vind je een gratis patroon voor een gehaakte fotohanger!

Dit is een gesponsorde post. Daarnaast bevat deze post affiliate links. Lees hier wat dat betekent.

A picture says more than a thousand words

In 2018 hebben mijn vriend en in onze droomreis naar Amerika gemaakt. Om dit op een speciale manier vast te leggen, heb ik toen een Instax Mini voor mijn verjaardag gevraagd. Met deze camera kan je ‘old school’ polaroidfoto’s maken. Je zet de camera aan, drukt op de knop en er rolt een foto uit! Gaat dit altijd goed? Nee, zeker niet. Hoewel (en misschien wel omdat) de camera beperkte functies heeft, is een overbelichte of onscherpe foto snel gemaakt. Daarnaast moet je er echt aan denken om de camera mee te nemen, en is het ook niet heel erg praktisch om bij je te dragen. Wat dat betreft is de smartphone dus wel een uitkomst, maar dat heeft weer niet zo veel charme als de polaroid foto’s van de Instax-mini!

Mijn Instax Mini

Mislukte polaroid

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe ideaal zou het zijn om polaroid foto’s te kunnen maken met de fotokwaliteit van je smartphone? Nou, dat is mogelijk! Bij Fotofabriek.nl kan je Retroprints bestellen, foto’s met de polaroid look. Ik mocht dit product testen, en vertel jullie graag over mijn ervaring!

In de online editor van Fotofabriek.nl kan je foto’s vanaf je apparaat (smartphone, computer, tablet) of je social media (Facebook, Instagram) uploaden. Nadat je de foto’s hebt toegevoegd, kan je zelfs figuurtjes zoals slippers of een zonnebril toevoegen om de foto op te leuken. Ook is er de mogelijkheid om het kader een kleur naar keuze te geven en om tekst aan de foto toe te voegen. Je kan er dus helemaal je eigen draai aan geven! Ik heb zelf gekozen om de foto’s met witte rand af te drukken, omdat ik vind dat retro effect het leukste vind. Het programma geeft zelf aan of de kwaliteit van je foto goed genoeg is voor een mooi resultaat.

Nadat ik zorgvuldig mijn foto’s had uitgekozen, ging Fotofabriek de foto’s afdrukken en opsturen. De dag nadat ik de foto’s had besteld, waren ze al verzonden.

Grand Canyon

Foto’s van onze Amerika-trip

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben erg blij met het resultaat! De foto’s zijn duidelijk en van een mooi formaat (10,2 x 12,7 cm). Ze zijn groter dan de Instax foto’s (4,6 x 6,2 cm), waardoor je veel meer van de foto’s ziet. Ze hebben een mooie, matte afwerking waardoor je geen last hebt van lichtreflectie. Al met al ben ik positief verrast. Deze foto’s gaan een mooi plekje krijgen!

Misschien ga ik ook wel een fotoboek maken. Ik heb dit al jaren uitgesteld, maar zo bezig zijn met foto’s heeft mijn inspiratie wel weer aangewakkerd!

Spiraal, softcover en hardcover fotoboeken | tot 200 pagina's | winnaar fotoboeken test 2019

Patroon gehaakte fotohanger

Top, de foto’s zijn binnen. Maar wat nu? Ik wilde de foto’s niet wegstoppen in een mapje. Dat voelde een beetje hetzelfde als opslaan op je telefoon. Ik ben na gaan denken om een creatieve oplossing te vinden om de foto’s op te hangen. Ik wilde dit graag combineren met mijn passie: mandala’s haken! Ik ben tot het volgende ontwerp gekomen: de gehaakte fotohanger. Je kan foto’s in het ‘web’ van de hanger klemmen, of knijpertjes gebruiken om de foto’s op zijn plaats te houden. Hieronder beschrijf ik hoe je de fotohanger kunt maken!

Materiaal

  • Metalen ring naar keuze (voorbeeld is 25 en 30cm). Voor grote foto’s kan je beter een grotere ring gebruiken.
  • Garen naar keuze (ik gebruikte Hobbii Twister Solid)
  • Haaknaald afhankelijk van je garen (ik gebruikte haaknaald 2mm)
  • Stopnaald om de draadjes weg te werken
  • Optioneel: Kleine knijpertjes om de foto’s op te hangen (gekocht bij de Action)

Stap 1: Haak de ring om met vasten. Hoe je dit het beste kan doen, zie je in de video hieronder:

Stap 2: Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste die je hebt gemaakt.

Stap 3: Haak lossen. Haak zoveel lossen als dat je nodig hebt om ‘over te steken’ naar een andere kant van de ring. Zorg ervoor dat de lossenketting niet te slap wordt maar strak gespannen is. Haak de lossenketting aan de ring door middel van een halve vaste in een vaste.

Stap 4: Herhaal stap 3 een aantal keer. Probeer verschillende lengtes van lossenkettingen te maken, en ze kris-kras door elkaar te laten lopen. Je kan het helemaal naar je eigen smaak maken!

Stap 5: Maak je laatste lossenketting vast met een halve vaste. Hecht het draadeinde af en werk weg.

Je kan de fotohanger uiteraard ook voor andere soorten foto’s gebruiken. Of voor brieven, tekeningen etc. Maar kaal is hij ook hartstikke leuk!

Fotohanger met Instax-mini foto’s

Fotohanger zonder foto’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is een gesponsorde post. Daarnaast bevat deze post affiliate links. Lees hier wat dat betekent.