Menu
Tips

Mandala garen

mandala garen

Welk garen kan je gebruiken als je een mandala gaat haken? In deze blog zal ik jullie vertellen welk garen ik voornamelijk gebruik, en wat ik van dit garen vind!

Scheepjes Whirl en Whirlette

Mijn favoriete garen om een mandala te haken, is de Whirl of Whirlette van Scheepjes. Het garen is getwijnd, wat betekent dat het in elkaar gedraaid is. Hierdoor splijt het garen niet, en kan je lekker doorhaken.

De Scheepjes Whirl is een bol van 1000 meter, meer dan genoeg voor een mandala van 1 meter zoals bijvoorbeeld de Meu Mundo. Als je een mandala van 1 meter gaat haken, hou je waarschijnlijk wat garen over. Maar met dit garen kan je nog een leuke kleine mandala haken, zoals bijvoorbeeld de Vivid Flower Mandala! Met 54 verschillende bollen met een prachtig kleurverloop, zit er vast wel een Whirl tussen die je mooi vindt.

Ik gebruik haaknaald 2 of 2,5 met dit garen.

Ik heb deze mandala met Blueberry Bambam gehaakt:

crochet mandala 1 meter

Als je een mandala in een effen kleur wil maken, kan je gebruik maken van de Scheepjes Whirlette. Ik heb bijvoorbeeld deze mandala gemaakt met 2 bollen Whirlette:

gehaakte mandala kopen

Je kan de Whirlette ook gebruiken om een Whirl aan te vullen, als je bijvoorbeeld een grotere mandala wil maken (120 centimeter). Op deze website vind je een overzicht van de Whirl-Whirlette combinaties.

Scheepjes Sweet Treat

Scheepjes Sweet Treat kan je gebruiken met een kleinere haaknaald, bijvoorbeeld 1 of 1,5. Geschikt dus als je een kleine mandala wil maken of een heel groot patroon hebt gevonden die je in een bepaalde maat wil maken. Het garen bestaat uit 100% gemercariseerd katoen, wat erg makkelijk haakt. Op één bolletje van 25 gram zit 140 meter.

Hobbii Twister & Twister Solid

Dit garen van Hobbii is vergelijkbaar met de Scheepjes Whirl en Whirlette. Ik heb nog geen ervaring met Hobbii Twister, maar wel met Hobbii Twister solid. Dit garen haakt lekker weg, en er zijn mooie kleuren beschikbaar. Twister Solid bestaat uit 400 meter garen. De prijs varieert heel erg, op dit moment (29-01-2021) betaal je 8,50, dat is dus duurder dan Scheepjes Whirlette. Maar ik heb ze ook wel eens gezien voor 4,50. Dat is wel goedkoper dan Scheepjes Whirlette. Net als Scheepjes Whirl-Whirlette zijn er ook Twister-Twister solid combinaties. Handig als je wat garen tekort komt!

Ik gebruik haaknaald 2 of 2,5 met dit garen.

Ik heb deze mandala gehaakt met Twister Solid Glacier:

mandala 70 centimeter

Hobbii Twirls & Twirls Deluxe

Hobbii Twirls is verloopgaren van 100% katoen. Op 1 bol Twirls zit 800 meter garen. Dit is voldoende voor bijvoorbeeld de ‘Meu Mundo’ Mandala, al heb ik ook een aantal mensen gezien die niet genoeg hadden aan één bol. Het garen bestaat uit 4 losse draden, en is niet getwijnd. Het is dus even wennen als je hier de eerste keer mee haakt. Maar na een tijdje wen je eraan. Een tip is om een kraal om het garen te doen, zodat de draden bij elkaar blijven. Ik vind dit op zich ook wel fijn garen om mee te werken. Helaas is het op dit moment niet mogelijk om vanuit Nederland Twirls garen te kopen bij Hobbii in verband met een uitspraak van de rechter.

Ik gebruik haaknaald 2 of 2,5 met dit garen.

Ik heb deze mandala gehaakt met Twirls Galaxy opal:

gehaakte mandala 1 meter

Er bestaat ook een Deluxe versie van de Twirls. Het verschil met de normale Twirls is dat de draden van de Deluxe wel licht getwijnd zijn. Dit maakt het haken wat makkelijker, omdat je niet constant op moet letten dat je alle 4 de draden meepakt. Daarnaast bevat de Twirls Deluxe 1000 meter in plaats van 800 meter. Ik vind dit garen vergelijkbaar met de Scheepjes Whirl, en het is soms in de aanbieding wat het iets betaalbaarder maakt dan de Scheepjes Whirl.

Ik heb deze mandala gehaakt met Twirls Deluxe Vienna Crown Emerald:

Hobbii Rainbow Lace

Hobbii Rainbow Lace lijkt erg op Scheepjes Sweet Treat. Het is ook 100% gemercariseerd katoen. Maar er zit 2x zoveel op één bolletje, 50 gram en 280 meter namelijk. Het garen is geschikt voor kleinere haaknaalden, zoals 1 of 1,5, maar ik heb een mandala met haaknaald 2 gemaakt. Dat werkte ook prima.

Ik heb deze mandala’s gemaakt met kleur Curry (links) en Petrol Blue (rechts):

geschreven haakpatroon mandala

Wat is jouw favoriete garen om mandala’s te haken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.