Als haakster leren breien, hoe gaat dat? In deze blog vertel ik je mijn ervaring.
Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.
Inmiddels ben ik al 2,5 jaar dagelijks aan het haken. Ik denk dat ik mezelf nu wel echt een haakster mag noemen. Ik heb veel plezier in het haken en zal er voorlopig nog wel even mee doorgaan. Maar soms is het leuk om eens wat nieuws te proberen! Ik had nooit echt concreet nagedacht om met breien te beginnen. Maar toen ik op de Instagrampagina van Scheepjes de Storm Cowl kit voorbij zag komen, begon het te kriebelen. Een heerlijke, warme colsjaal, dat komt zeker van pas de komende maanden! Volgens de beschrijving kan iedereen met deze kit deze sjaal maken. Het patroon bevat namelijk simpele steken, je gebruikt dik garen en een grote naald en daarnaast heeft Scheepjes een aantal video’s opgenomen om de steken te laten zien.
Wat zit er in het pakket?
In het pakket vind je 4 bollen Scheepjes Peru (beige of grijs) en het patroon. Dit zit niet in een echt pakket maar in een doorzichtige zak. Ik ben voor de grijze versie gegaan.
Het patroon is ontworpen door Simy’s Studio, en is ook gratis verkrijgbaar op Ravelry.
Naast het pakket heb je ook een rondbreinaald 12mm van 80cm nodig, bijvoorbeeld deze of deze. En is het aan te raden om een steekmarkeerder te gebruiken.
Mijn ervaring met de Scheepjes Storm Cowl Kit
Ik heb als kind wel eens gebreid, geleerd van mijn moeder. Kan me vaag iets herinneren dat ik bezig was met een sjaal. Maar die heb ik volgens mij nooit afgemaakt. De termen die gebruikt worden in het patroon waren voor mij totaal onbekend. Het was dan ook erg fijn dat er video’s beschikbaar waren. Een lus maken, dat kan ik wel. Maar steken opzetten? Geen idee. Met behulp van de video had ik dit zeer snel onder de knie. Misschien toch muscle memory van vroeger? Het was mij alleen niet meteen duidelijk dat dit opzetten met 2 draden gebeurde (draad aan de bol en lang draadeinde). Een aantal keer met één draad gedaan, maar voor mijn gevoel klopte dit niet. Toen heb ik andere video’s gekeken, en viel het kwartje. Het opzetten ging daarna prima. En dat is maar goed ook, want ik heb dit wel een aantal keren herhaald.
Ik kwam er niet helemaal uit met het sluiten van de ronde aan het begin. Het was me ook eerst niet duidelijk of je dit elke ronde moest doen, of alleen in het begin. Als mandala haakster sluit ik namelijk wel elke ronde. Maar ik ben erachter gekomen dat het sluiten dus maar eenmalig hoeft te gebeuren, na het opzetten van de steken. Toch verliep het nog niet helemaal soepel. Er ontstond een groot gat na het sluiten, of het aantal steken klopte niet. EΓ©n keer kwam ik daar pas na zo’n 6 toeren achter dat ik veel te veel steken had. Blijkbaar was ik elke toer aan het meerderen, maar ik heb werkelijk geen idee hoe. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet na elke ronde de steken heb geteld. Dus de hele zooi weer uit elkaar gehaald en opnieuw begonnen. Toen heb ik vervolgens, na een tijdje rondneuzen op internet, deze uitleg gevonden. Nadat ik op deze manier had gesloten, klopte alles. En na een aantal rondes de steken geteld te hebben en een kloppend resultaat te hebben, ben ik lekker door gaan breien.
Het eindresultaat
Na mijn ‘herstart’ heb ik de col binnen 2 dagen afgemaakt. Ik vond het erg leuk en ontspannend om te doen! Als je het eenmaal door hebt, is het helemaal niet moeilijk. Ik ben erg blij met de heerlijke warme colsjaal. Ik vond het jammer dat ik klaar was. In mijn enthousiasme ben ik meteen gaan onderzoeken hoe je sokken moet breien. Maar dat lijkt mij op dit moment nog een beetje te hoog gegrepen. Ik weet nog niet of ik meer met breien ga doen, maar ik heb in ieder geval nog een Storm Cowl Kit besteld om een tweede col te maken, dit keer de beige kleur!
Ik kwam er trouwens achter dat de normale prijs voor Scheepjes Peru rond de 5 euro ligt. De Storm Cowl Kit kost β¬9,95, wat betekent dat je de 4 bollen voor de helft van de prijs krijgt! Helaas is de kit alleen in het grijs of beige verkrijgbaar, dus als je een andere kleur Scheepjes Peru wil gebruiken, dan moet je er iets meer voor betalen.
No Comments