Menu
Haken / Tips

Mandala garen

mandala garen

Welk garen kan je gebruiken als je een mandala gaat haken? In deze blog zal ik jullie vertellen welk garen ik voornamelijk gebruik, en wat ik van dit garen vind!

Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.

Scheepjes Whirl en Whirlette

Mijn favoriete garen om een mandala te haken, is de Whirl of Whirlette van Scheepjes. Het garen is getwijnd, wat betekent dat het in elkaar gedraaid is. Hierdoor splijt het garen niet, en kan je lekker doorhaken.

De Scheepjes Whirl is een bol van 1000 meter, meer dan genoeg voor een mandala van 1 meter. Als je een mandala van 1 meter gaat haken, hou je waarschijnlijk wat garen over. Maar met de restjes van dit garen kan je nog een leuke kleine mandala haken, zoals bijvoorbeeld de Vivid Flower Mandala! Met 54 verschillende bollen met een prachtig kleurverloop, zit er vast wel een Whirl tussen die je mooi vindt.

Ik gebruik haaknaald 2 of 2,5 met dit garen.

Ik heb deze mandala met Scheepjes Whirl Caramel Core Blimey gehaakt:

Als je een mandala in een effen kleur wil maken, kan je gebruik maken van de Scheepjes Whirlette. Ik heb bijvoorbeeld deze mandala gemaakt met Scheepjes Whirlette Ice, Scheepjes Whirlette Almond Butter en Scheepjes Whirlette Mango:

Je kan de Whirlette ook gebruiken om een Whirl aan te vullen, als je bijvoorbeeld een grotere mandala wil maken (120 centimeter). Op deze website vind je een overzicht van de Whirl-Whirlette combinaties.

Scheepjes Sweet Treat

Scheepjes Sweet Treat kan je gebruiken met een kleinere haaknaald, bijvoorbeeld 1 of 1,5. Geschikt dus als je een kleine mandala wil maken of een heel groot patroon hebt gevonden die je in een bepaalde maat wil maken. Het garen bestaat uit 100% gemercariseerd katoen, wat erg makkelijk haakt. Op één bolletje van 25 gram zit 140 meter.

Hobbii Twister & Twister Solid

Ik heb nog geen ervaring met Hobbii Twister, maar wel met Hobbii Twister solid. Dit garen haakt lekker weg, en er zijn mooie kleuren beschikbaar. Twister Solid bestaat uit 400 meter garen. Net als Scheepjes Whirl-Whirlette zijn er ook Twister-Twister solid combinaties. Handig als je wat garen tekort komt! Daarnaast hebben ze ook een versie met een glitterdraadje.

Ik gebruik haaknaald 2 of 2,5 met dit garen.

Hobbii Cotton Kings Sultan & Sultan Deluxe

Hobbii Sultan & Sultan Deluxe (voorheen Hobbii Twirls) is verloopgaren van 100% katoen.

Hobbii Sultan (was Twirls)

Op 1 bol Hobbii Sultan zit 800 meter garen. Het garen bestaat uit 4 losse draden, en is niet getwijnd. Het is dus even wennen als je hier de eerste keer mee haakt. Maar na een tijdje wen je eraan. Een tip is om een kraal om het garen te doen, zodat de draden bij elkaar blijven. Ik vind dit fijn garen om mee te werken.

Ik gebruik haaknaald 2 of 2,5 met dit garen.

Ik heb deze mandala gehaakt met Sultan Golden Beryl (21):

Ik heb deze mandala gehaakt met Sultan Deluxe Martian Pink (31):

Hobbii Sultan Deluxe (was Twirls Deluxe)

Er bestaat ook een Deluxe versie van de Sultan. Het verschil met de normale Sultan is dat de draden van de Deluxe wel licht getwijnd zijn. Dit maakt het haken wat makkelijker, omdat je niet constant op moet letten dat je alle 4 de draden meepakt. Daarnaast bevat de Sultan Deluxe 1000 meter in plaats van 800 meter. Je hebt tegenwoordig zelfs een versie van de Sultan Deluxe met een glitterdraadje erin!

Hobbii Dahlia & Azalea

Hobbii Dahlia, Azalea bestaan net als de Sultan uit 800 meter (200gr). Dahlia bestaat echter uit 100% katoen, en Azelia en Honolulu uit 52% katoen en 48% acryl. Er zijn hele bijzondere kleuren beschikbaar. Vooral de speciale Halloweenversie van Dahlia ziet er super gaaf uit.

Deze mandala is gehaakt met Hobbii Dahlia Melody Harmony (04):

Hobbii Rainbow Lace

Hobbii Rainbow Lace is 100% gemercariseerd katoen. Het garen is geschikt voor kleinere haaknaalden, zoals 1 of 1,5, maar ik heb een mandala met haaknaald 2 gemaakt. Dat werkte ook prima.

Ik heb deze mandala’s gemaakt met kleur Curry (links) en Petrol Blue (rechts):

Magic Swing – Lolox

Ik kreeg laatst een berichtje van de eigenaar van Lolox of ik een bol Magic Swing garen wilde proberen. Nou daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Magic Swing is Unikat verloopgaren gemaakt van 100% gemercariseerd katoen. Omdat het gemercariseerd is, haakt het heerlijk weg! Het garen bestaat uit 4 losse draadjes, maar je hebt totaal geen last van het splitten van het garen. Ben je op zoek naar een specifieke kleur of lengte? Dan ben je bij Lolox aan het juiste adres! Je kan namelijk je eigen bol samenstellen, met maar liefst keuze uit 114 kleuren. Je kan maximaal 5 kleuren uitkiezen.

Wat is jouw favoriete garen om mandala’s te haken?