Menu
Haken / Tips

Mandala garen

mandala garen

Welk garen kan je gebruiken als je een mandala gaat haken? In deze blog zal ik jullie vertellen welk garen ik voornamelijk gebruik, en wat ik van dit garen vind!

Scheepjes Whirl en Whirlette

Mijn favoriete garen om een mandala te haken, is de Whirl of Whirlette van Scheepjes. Het garen is getwijnd, wat betekent dat het in elkaar gedraaid is. Hierdoor splijt het garen niet, en kan je lekker doorhaken.

De Scheepjes Whirl is een bol van 1000 meter, meer dan genoeg voor een mandala van 1 meter zoals bijvoorbeeld de Meu Mundo. Als je een mandala van 1 meter gaat haken, hou je waarschijnlijk wat garen over. Maar met dit garen kan je nog een leuke kleine mandala haken, zoals bijvoorbeeld de Vivid Flower Mandala! Met 54 verschillende bollen met een prachtig kleurverloop, zit er vast wel een Whirl tussen die je mooi vindt.

Ik gebruik haaknaald 2 of 2,5 met dit garen.

Ik heb deze mandala met Blueberry Bambam gehaakt:

crochet mandala 1 meter

Als je een mandala in een effen kleur wil maken, kan je gebruik maken van de Scheepjes Whirlette. Ik heb bijvoorbeeld deze mandala gemaakt met 2 bollen Whirlette:

gehaakte mandala kopen

Je kan de Whirlette ook gebruiken om een Whirl aan te vullen, als je bijvoorbeeld een grotere mandala wil maken (120 centimeter). Op deze website vind je een overzicht van de Whirl-Whirlette combinaties.

Scheepjes Sweet Treat

Scheepjes Sweet Treat kan je gebruiken met een kleinere haaknaald, bijvoorbeeld 1 of 1,5. Geschikt dus als je een kleine mandala wil maken of een heel groot patroon hebt gevonden die je in een bepaalde maat wil maken. Het garen bestaat uit 100% gemercariseerd katoen, wat erg makkelijk haakt. Op één bolletje van 25 gram zit 140 meter.

Hobbii Twister & Twister Solid

Dit garen van Hobbii is vergelijkbaar met de Scheepjes Whirl en Whirlette. Ik heb nog geen ervaring met Hobbii Twister, maar wel met Hobbii Twister solid. Dit garen haakt lekker weg, en er zijn mooie kleuren beschikbaar. Twister Solid bestaat uit 400 meter garen. Net als Scheepjes Whirl-Whirlette zijn er ook Twister-Twister solid combinaties. Handig als je wat garen tekort komt! Daarnaast hebben ze ook een versie met een glitterdraadje.

Ik gebruik haaknaald 2 of 2,5 met dit garen.

Ik heb deze mandala gehaakt met Twister Solid Glacier:

mandala 70 centimeter

Hobbii Sultan & Sultan Deluxe

Hobbii Sultan & Sultan Deluxe (voorheen Hobbii Twirls) is verloopgaren van 100% katoen.

Hobbii Sultan (was Twirls)

Op 1 bol Hobbii Sultan zit 800 meter garen. Dit is voldoende voor bijvoorbeeld de ‘Meu Mundo’ Mandala, al heb ik ook een aantal mensen gezien die niet genoeg hadden aan één bol. Het garen bestaat uit 4 losse draden, en is niet getwijnd. Het is dus even wennen als je hier de eerste keer mee haakt. Maar na een tijdje wen je eraan. Een tip is om een kraal om het garen te doen, zodat de draden bij elkaar blijven. Ik vind dit op zich ook wel fijn garen om mee te werken.

Ik gebruik haaknaald 2 of 2,5 met dit garen.

Ik heb deze mandala gehaakt met Sultan Galaxy opal:

gehaakte mandala 1 meter

Hobbii Sultan Deluxe (was Twirls Deluxe)

Er bestaat ook een Deluxe versie van de Sultan. Het verschil met de normale Sultan is dat de draden van de Deluxe wel licht getwijnd zijn. Dit maakt het haken wat makkelijker, omdat je niet constant op moet letten dat je alle 4 de draden meepakt. Daarnaast bevat de Sultan Deluxe 1000 meter in plaats van 800 meter. Je hebt tegenwoordig zelfs een versie van de Sultan Deluxe met een glitterdraadje erin!

Ik heb deze mandala gehaakt met Sultan Deluxe Vienna Crown Emerald:

Hobbii Dahlia, Azalea en Honolulu

Hobbii Dahlia, Azalea en Honolulu bestaan net als de Sultan uit 800 meter (200gr). Dahlia bestaat echter uit 100% katoen, en Azelia en Honolulu uit 52% katoen en 48% acryl. Ik heb dit garen zelf nog niet gebruikt, maar het staat wel bovenaan mijn lijstje! Vooral de speciale Halloweenversie van Dahlia ziet er super gaaf uit.

Hobbii Rainbow Lace

Hobbii Rainbow Lace is 100% gemercariseerd katoen. Het garen is geschikt voor kleinere haaknaalden, zoals 1 of 1,5, maar ik heb een mandala met haaknaald 2 gemaakt. Dat werkte ook prima.

Ik heb deze mandala’s gemaakt met kleur Curry (links) en Petrol Blue (rechts):

geschreven haakpatroon mandala

Wat is jouw favoriete garen om mandala’s te haken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.