Menu
Haken / Tips

Gehaakte mandala buiten hangen

gehaakte mandala buiten hangen

Kan je een gehaakte mandala buiten hangen? Zo ja, waar moet je dan aan denken? Dat vertel ik je in deze blog!

Nu de zomer in aantocht is, krijg ik vaak de vraag of je een mandala buiten kan hangen en welke materialen je daar het beste voor kan gebruiken. Ik ben erin gedoken en heb een klein experiment opgezet.

Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.

Het patroon op de foto is de Blooming Daisy Mandala.

De ring

Het belangrijkste wat de ring betreft, is of ‘ie bestand is tegen vocht en niet gaat roesten. Het zou namelijk zonde zijn als de roest overloopt in je mooie mandala waar je zo hard aan hebt gewerkt!

Het makkelijkste is om een ring van RVS (RoestVrij Staal) te gebruiken. Een kenmerk van RVS is namelijk dat het niet (zo snel) gaat roesten. Is je ring niet van RVS of weet je dit niet zeker? Dan zou je ‘m (voor de zekerheid) kunnen bewerken met een roestwerende metaallak, zoals bijvoorbeeld van Hammermite:

Garen

Wat ik op internet lees en van anderen hoor, is het verkleuren van het garen niet echt tegen te gaan. Hou er rekening mee als je je mandala buiten hangt de kans groot is dat de kleuren uiteindelijk gaan vervagen. Hoe snel dat gaat, is afhankelijk van de kleur van het garen en de samenstelling.

Kleur

Donkere en felle kleuren schijnen sneller te vervagen dan lichtere kleuren. Qua kleur lijkt wit de beste optie te zijn, omdat dat niet verkleurt.

Samenstelling

Hier lees je over een experiment dat iemand heeft uitgevoerd met acrylgaren. De conclusie is dat de kleur zeker vervaagt, en dat het garen ook niet heel goed bestand is tegen weersinvloeden.

Ook katoengaren lijkt niet bestand te zijn tegen UV-straling, en zal sneller vervagen dan acrylgaren.

 

Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je mandala zo lang mogelijk meegaat buiten, kan je een aantal maatregelen nemen:

 • De mandala binnen halen als er slecht weer op komst is of zodra het herfst/winter wordt
 • De mandala niet in direct zonlicht hangen
 • De mandala onder een afdak hangen
 • De mandala bewerken met bijvoorbeeld blanke lak of paverpol

Mijn ervaring

Ik heb zelf op dit moment een mandala buiten hangen. Deze mandala is gemaakt van 100% katoengaren. Vorig jaar had ik deze ook al af en toe hangen, maar durfde ik het nog niet aan om ‘m constant buiten te laten hangen. Inmiddels heb ik ‘m ingespoten met blanke lak, en hangt ‘ie al een tijdje. Ik ben van plan om ‘m na de zomer naar binnen te halen. Ik zal na de zomer kijken in hoeverre de kleuren van de mandala vervaagd zijn. Ik verwacht dat de mandala uiteindelijk gaat verkleuren, ondanks de blanke lak. Zodra ik ‘m niet meer mooi vind, draai ik ‘m om en kan ‘ie er weer een tijdje tegenaan. Wel een mooi excuus om een nieuwe mandala te haken πŸ™‚

Experiment

Van links naar rechts: Hobbii Azalea x2, Scheepjes Whirlette x2, Katia Capri x2, Katia Capri (met lak)x2, Scheepjes Whirlette (met lak)x2, Hobbii Azalea (met lak)x2

Omdat ik erg benieuwd ben wat nou echt het effect is van de zon op verschillende types garen heb ik een klein experiment opgezet. Ik heb lossenstrengen gehaakt van een aantal types garen. Daarvan heb ik de helft ingespoten met blanke lak met UV-bescherming, om te onderzoeken of dit effect heeft op de verkleuring van het garen. Vervolgens heb ik de strengen vastgemaakt aan een triangel, en dit op een plek in mijn tuin gehangen waar de zon veel op schijnt.

Garen

Ik ben mijn garenvoorraad ingedoken en heb garens van verschillende samenstellingen gepakt. Van elk soort heb ik een donkere en een lichte kleur uitgekozen, om te kunnen zien of hier verschil in zit qua verkleuring.

Ik heb de volgende garens gebruikt:

 • Scheepjes Whirlette (60% katoen, 40% acryl)
  • Blauw
  • Beige
 • Katia Capri (100% katoen, gemerceriseerd)
  • Donkerblauw
  • Lichtblauw
 • Hobbii Azalea (52% katoen, 48% acryl)
  • Lichtroze
  • Donkerroze + paars
Blanke lakgaren in zon experiment

Ik heb van iedere kleur 2 strengen gehaakt. Daarvan heb ik 1 streng per kleur ingespoten met UV-bestendige blanke lak. Ik ben erg benieuwd of en wat voor effect dit gaat hebben. Het inspuiten zorgt er echter wel voor dat het garen donkerder wordt, zoals je op de foto’s kan zien.

Voortgang

Het experiment is gestart op 11 juni 2023. Ik zal ongeveer elke maand tot en met september een update plaatsen.

Over een maand (rond 11 juli) komt de eerste update. Hou deze pagina in de gaten voor de updates!

Conclusie

Het antwoord op de vraag ‘kan je een gehaakte mandala buiten hangen?’ is: ja dat kan, mits je de juiste materialen gebruikt en er rekening mee houdt dat je werk gaat verkleuren.