Menu
Haken / Patronen

Mandala haken gratis patroon Nederlands – Majestic Mandala

Mandala haken gratis patroon Nederlands

gratis haakpatroon mandalaWil jij een mandala haken en zoek je een gratis patroon in het Nederlands? Met dit patroon kan je een leuke, kleine mandala haken.

Om te vieren dat het vandaag Koningsdag is, deel ik een gratis haakpatroon voor een mandala met jullie!

Deze vrolijke mandala bestaat uit 10 toeren en is een leuk project voor tussendoor. Ideaal om je restjes op te haken! Je kan ervoor kiezen om hem in 1 kleur te maken, of meerdere kleuren te gebruiken zodat ‘ie extra vrolijk wordt.

Ik vind het leuk om jullie creaties te zien. Deel ze op Facebook en Instagram met de hashtag #majesticmandala en ik zal het delen met mijn volgers!

Materiaal

Om deze mandala te haken, heb je de volgende spullen nodig:

Garen en haaknaald

Je kan zelf bepalen met welk garen en haaknaald je deze mandala wil haken. Het garen en de haaknaald die je kiest, heeft invloed op de grootte van de mandala. Om je een idee te geven, heb ik 3 mandala’s gehaakt met verschillend garen en haaknaald:

Ring

Je kan ervoor kiezen om de mandala in een ring te doen. Om de juiste ring te kiezen, meet je je mandala ongespannen op en reken je 20% erbij. Zo groot moet de ring zijn. Klik hier voor een overzicht van webshops die mandalaringen verkopen.

Het patroon

Afkortingen

hv = halve vaste
v = vaste
stk = stokje
l = losse
rv/a = reliëf vaste achter
rstk/a = reliëf stokje achter
rdstk/a = reliëf dubbelstokje achter

Toer 1: Haak een magische ring met daarin 12 vasten. Sluit de toer met een halve vaste.

Toer 2: 3l (telt als 1stk), 1stk in de overige 11 vasten. Werk tegelijk het draadeinde weg.
Sluit de toer met een hv in de 3e losse waar je de toer mee begonnen bent. Knip het draadeinde af.

Toer 3: 5l (telt als 1stk + 2l). Haak in ieder stk een stk met tussen ieder stk 2l.
Sluit de toer met een halve vaste in de 3e l waar je de toer mee begonnen bent.

Toer 4: hv om de 2l van de vorige toer. 2l, 2stk samenhaken (telt als 1 cluster van 3 stk), 3l. *Cluster van 3 stk om 2l van de vorige toer, 3l*
Herhaal ** tot je weer aan het begin van de toer bent. Sluit de toer met een hv boven in het cluster van 2stk.

Toer 5: 3l (telt als 1stk). *Haak 3stk om iedere lossenruimte van de vorige toer en 1stk in ieder cluster van 3 stk*
Herhaal ** tot je weer aan het begin van de toer bent. Sluit de toer met een hv in de 3e l waar je de toer mee begonnen bent.

Toer 6: 3l (telt als 1stk). 1stk in dezelfde steek, 2l, 2stk in dezelfde steek, 1l, v in middelste stokje van de 3stk die om de lossenruimte zitten, 1l. *2stk in het stk boven het cluster van 3 stokjes, 1l, 2stk in dezelfde steek, 1l, v in middelste stokje van de 3stk om de lossenruimte, 1l*
Herhaal ** tot je weer aan het begin van de toer bent, sluit de toer met een hv in de 3e l waar je de toer mee begonnen bent.Toer 7: Ga met 2hv naar de 2l-ruimte. 2l-ruimte, 2l, 1v om dezelfde 2l-ruimte. 5stk in v van de vorige toer. *1v om 2l-ruimte, 2l, 1v om dezelfde 2l-ruimte. 5stk in v van vorige toer*
Herhaal ** tot je weer aan het begin van de toer bent, sluit de toer met een hv in de eerste v.

Toer 8: 1hv om de 2l-ruimte. 2l, 2stk samenhaken (telt als 1 cluster van 3 stk), 3l, v in 3e stokje van groepje van 5 stk van de vorige toer. *3l, cluster van 3stk om 2-l ruimte van vorige toer, 3l, v in 3e stokje van groepje van 5stk van de vorige toer.*
Herhaal ** tot je weer aan het begin van de toer bent, sluit de toer met een hv boven in het cluster van 2stk.

Toer 9: Begin de toer met 3l, 1stk in dezelfde steek (telt als 2stk). Haak in iedere v die je tegenkomt een v, om iedere lossenruimte 3v, en in ieder cluster 2stk.
Sluit de toer met een hv in de 3e l waar je de toer mee begonnen bent.

Toer 10: Ga met 2 hv naar de eerstvolgende v, haak 2l, *3 rstk/a, 1 rv/a om de middelste vaste, 3 rstk/a, rdstk/a om het stokje van de vorige toer, 1l, rdstk/a om het volgende stokje van de vorige toer.*
Herhaal ** tot je weer aan het begin van de toer bent, sluit de toer met een hv in de 3e l waar je de toer mee begonnen bent.

Auteursrecht

Op dit patroon en de foto’s rust auteursrecht. Dit patroon mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Het patroon en de inhoud ervan mag niet gedeeld, vertaald, gekopieerd, gepubliceerd en/of (door)verkocht worden. Het patroon is voor persoonlijk gebruik.

Het is geen probleem als je een mandala die je met dit patroon hebt gemaakt, verkoopt. Ik zou je wel willen vragen om naar KimHaakt te verwijzen als ontwerper van dit patroon door te linken naar www.kimhaakt.nl.

Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.