Menu
gratis / Haken / Patronen

Mandala haken gratis patroon Nederlands – Majestic Mandala

Mandala haken gratis patroon Nederlands

gratis haakpatroon mandalaWil jij een mandala haken en zoek je een gratis patroon in het Nederlands? Met dit patroon kan je een leuke, kleine mandala haken.

Deze vrolijke mandala bestaat uit 10 toeren en is een leuk project voor tussendoor. Ideaal om je restjes op te haken! Je kan ervoor kiezen om hem in 1 kleur te maken, of meerdere kleuren te gebruiken zodat ‘ie extra vrolijk wordt.

Ik vind het leuk om jullie creaties te zien. Deel ze op Facebook en Instagram met de hashtag #majesticmandala en ik zal het delen met mijn volgers!

Click here for English.

Liever een PDF-versie van dit patroon? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief!

Ik heb een YouTube video gemaakt waarin ik volledig uitleg hoe je deze mandala kan haken. Het geschreven patroon vind je op deze pagina, onder de video.

Materiaal

Om deze mandala te haken, heb je de volgende spullen nodig:

Garen en haaknaald

Je kan zelf bepalen met welk garen en haaknaald je deze mandala wil haken. Het garen en de haaknaald die je kiest, heeft invloed op de grootte van de mandala. Om je een idee te geven, heb ik 3 mandala’s gehaakt met verschillend garen en haaknaald:

Ring

Je kan ervoor kiezen om de mandala in een ring te doen. Om de juiste ring te kiezen, meet de mandala ongespannen op en vermenigvuldig dit getal met 1,2. Zo groot moet de ring zijn. Klik hier voor een overzicht van webshops die mandalaringen verkopen.

Het patroon

Afkortingen

hv = halve vaste
v = vaste
stk = stokje
l = losse
rv/a = reliëf vaste achter
rstk/a = reliëf stokje achter
rdstk/a = reliëf dubbelstokje achter

Liever een PDF-versie van dit patroon? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief!

Toer 1

Haak een magische ring met daarin 12v. Of begin met 6l en creëer een ring met een hv in de 1e l. Daarna haak je 12v in de ring. Zodra je 12v hebt gehaakt, sluit je de toer met 1hv in de v aan het begin van de toer. Werk de begindraad weg als je met één kleur werkt. Hecht af als je met meerdere kleuren werkt.

Toer 2

Hecht een nieuwe draad aan als je met meerdere kleuren werkt. 3l (telt als 1stk), 1stk in iedere v. Je hebt nu 12stk gehaakt. Sluit de toer met 1hv in de 3e l aan het begin van de toer. Hecht af als je met meerdere kleuren werkt.

Toer 3

Hecht een nieuwe draad aan als je met meerdere kleuren werkt. 5l (telt als 1stk+2l). *1stk in volgende stk, 2l*. Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent. Sluit de toer met 1hv in de 3e l aan het begin van de toer. Hecht af als je met meerdere kleuren werkt.

Toer 4

Hecht een nieuwe draad aan als je met meerdere kleuren werkt. 1hv om de 2l van de vorige toer, 2l, cl van 2stk (telt als cl van 3stk), 3l. *cl van 3stk om 2l van vorige toer, 3l*. Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent. Sluit de toer met 1hv in cl van 2stk aan het begin van de toer. Hecht af als je met meerdere kleuren werkt.
Toer 5

Hecht een nieuwe draad aan als je met meerdere kleuren werkt. 3l (telt als 1stk), 3stk om 3l-boog. *1stk in cl van vorige toer, 3stk om 3l-boog*. Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent. Sluit de toer met 1hv in de 3e l aan het begin van de toer. Hecht af als je met meerdere kleuren werkt.

Toer 6

Hecht een nieuwe draad aan als je met meerdere kleuren werkt. 3l (telt als 1stk), 1stk in huidige steek, 2l, 2stk in dezelfde steek, 3l, 1stk overslaan, 1v, 3l, 1stk overslaan.

*2stk, 2l, 2stk in hetzelfde stk, 3l, 1stk overslaan, 3l*. Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent. Sluit de toer met 1hv in de 3e l aan het begin van de toer. Hecht af als je met meerdere kleuren werkt.Toer 7

Hecht een nieuwe draad aan als je met meerdere kleuren werkt. Ga met 2hv naar de 2l-ruimte. 1l, 1v om 2l-ruimte, 2l, 1v om dezelfde 2l-ruimte, 5stk in v van de vorige toer. *1v om 2l-ruimte, 2l, 1v om dezelfde 2l-ruimte. 5stk in v van vorige toer*. Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent. Sluit de toer met 1hv in de v aan het begin van de toer. Hecht af als je met meerdere kleuren werkt.
Toer 8

Hecht een nieuwe draad aan als je met meerdere kleuren werkt. 1hv om de 2l-ruimte, 2l, cl van 2stk (telt als 1cl van 3stk), 3l, 2stk overslaan, v, 3l. *cl van 3stk om 2-l ruimte van vorige toer, 3l, 2stk overslaan, 1v, 3l*. Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent. Sluit de toer met 1hv in het cl van 2stk. Hecht af als je met meerdere kleuren werkt.

Toer 9

Hecht een nieuwe draad aan als je met meerdere kleuren werkt. 3l (telt als 1stk), 1stk in de huidige steek, 3v om 3l-boog, 1v in v, 3v om 3l-boog. *2stk in cl van 3stk, 3v om 3l-boog, 1v in v, 3v om 3l-boog*. Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent. Sluit de toer met 1hv in de 3e l aan het begin van de toer. Hecht af als je met meerdere kleuren werkt.
Toer 10

Hecht een nieuwe draad aan als je met meerdere kleuren werkt. 3l, 1rdstk/a om huidige steek, 1l, 1rdstk/a om volgende stk, 3rstk/a, 1rv/a, 3rstk/a. *rdstk/a om stk, 1l, rdstk/a om stk, 3rstk/a, 1rv/a, 3rstk/a*. Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent. Sluit de toer met 1hv in de rstk/a aan het begin van de toer. Hecht af als je met meerdere kleuren werkt.

Mandala in de ring bevestigen

Je bent nu klaar om de mandala in de ring te bevestigen. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen! Klik hier om naar het overzicht te gaan.

Auteursrecht

Op dit patroon en de foto’s rust auteursrecht. Dit patroon mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Het patroon en de inhoud ervan mag niet gedeeld, vertaald, gekopieerd, gepubliceerd en/of (door)verkocht worden. Het patroon is voor persoonlijk gebruik.

Het is geen probleem als je een mandala die je met dit patroon hebt gemaakt, verkoopt. Ik zou je wel willen vragen om naar KimHaakt te verwijzen als ontwerper van dit patroon door te linken naar www.kimhaakt.nl.

Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.