Menu
Tips

Hoe groot moet de ring zijn voor een mandala?

Hoe groot moet de ring zijn voor een mandala

Je hebt met veel plezier een prachtige mandala gehaakt en bent klaar voor de volgende stap: de mandala in de ring bevestigen. Maar hoe groot moet de ring zijn voor een mandala?

Geschikte ringmaat berekenen

De algemene regel om de juiste maat ring te vinden, geldt als volgt:

Meet de diameter van je haakwerk op en tel daar 20% bij op. Rond het getal af naar een beschikbare ringmaat.

Voorbeeld 1: de diameter van je ongespannen haakwerk is 35 centimeter. Als je daar 20% bij op telt (vermenigvuldigen met 1,2) kom je uit op 42 centimeter. Een ring van 42 centimeter is echter niet zo makkelijk te vinden. Je zou in dit geval op zoek kunnen gaan naar een ring van 40 of 45 centimeter. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een ring waar de mandala strak in zit. Ik zou in dit geval dus voor een ring van 45 centimeter gaan. Maar een ring van 40 centimeter zou ook kunnen, alleen zit je haakwerk dan iets minder strak.

Voorbeeld 2: de diameter van je ongespannen haakwerk is 84 centimeter. Als je dat vermenigvuldigt met 1,2 kom je op 100,8 uit. In dit geval zou een ring van 100cm perfect passen!

Als mijn berekening uitkomt tussen 2 maten (zoals bij voorbeeld 1), kies ik altijd de iets grotere ring waardoor de mandala strak in de ring zit. Het garen gaat meestal nog wat uitzakken als het in de ring zit. Daarnaast zijn de details goed te zien als de mandala strak in de ring zit. Als je een te kleine ring kiest, kan het zijn dat je mandala er slap in hangt en niet alle details goed te zien zijn. En dat is zonde!

Lijkt de grotere maat ring net iets tΓ© groot? Probeer dan eerst om een aantal punten vast te zetten, en het garen nat te spuiten. Hierdoor rekt het een beetje op, waardoor het mogelijk later makkelijker in de ring te bevestigen is.

Handige links

Wil je dat je mandala in een bepaalde maat ring past en wil je weten hoe groot de diameter van je ongespannen haakwerk dan moet zijn? Kijk dan hier voor een overzicht.

Wil je weten op welke manier je een mandala in de ring kan bevestigen? Lees dan hier verder.

Hier vind je een overzicht van (web)winkels die mandalaringen verkopen.