Menu
gratis / Haken / Patronen

Bliss Mandala CAL – Deel 3

Nog maar 1 deel te gaan!

Ga terug naar de inleiding om te lezen wat je nodig hebt en hoe de CAL verloopt.
Ga terug naar deel 1 als je deze nog niet gehaakt hebt.
Ga terug naar deel 2 als je deze nog niet gehaakt hebt.

We gaan de laatste 6 toeren haken en de mandala in de ring bevestigen. Elke toer is uitgeschreven, en het diagram vind je onder de geschreven instructies. Instructies om de mandala in de ring te bevestigen vind je onderaan deze pagina.

Vergeet niet om je resultaat te delen in mijn Facebookgroep of gebruik #blissmandalacal en tag mij op Instagram!

Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.

Copyright

Dit haakpatroon is eigendom van Kim Bakker – KimHaakt en is uitsluitend bedoeld voor persoonlijk gebruik. Het is niet toegestaan om dit patroon te kopiëren, te reproduceren, te verspreiden, te verkopen of te gebruiken voor commerciële doeleinden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.

Als je het patroon graag met anderen wil delen, link dan naar deze pagina. Het is niet toegestaan om screenshots van de tekst of het diagram te delen.

Dank je wel voor je respect en naleving van het auteursrecht. Veel haakplezier!

Advertentievrije PDF

Een advertentievrije PDF-versie van het volledige patroon is beschikbaar mijn webshop.

Afkortingen

hv = halve vaste
l = losse
stk = stokje
l-boog = lossenboog
sh = samenhaken
rstk/v = reliëfstokje/voor – zie de video hieronder voor een tutorial of klik hier om de video op YouTube te kijken.

Bijzondere steken

1rstk/v+1stk sh = 2 stokjes samenhaken, waarbij je het eerste deel als reliëfstokje/voor haakt en het tweede deel als normaal stokje. Je haakt het reliëfstokje/voor gedeelte altijd om het reliëfstokje/voor gedeelte van de vorige toer (dus niet om de volledige steek), behalve in toer 23. Zie de video hierboven voor een tutorial of klik hier om de video op YouTube te bekijken.

1stk+1rstk/v sh = 2 stokjes samenhaken, waarbij je het eerste deel als normaal stokje haakt en het tweede deel als reliëfstokje/voor. Je haakt het reliëfstokje/voor gedeelte altijd om het reliëfstokje/voor gedeelte van de vorige toer (dus niet om de volledige steek), behalve in toer 23. Zie de video hierboven voor een tutorial of klik hier om de video op YouTube te bekijken.

1rstk/v+1stk+1rstk/v sh = 3 stokjes samenhaken, waarbij je het eerste deel als relïefstokje/voor haakt, het tweede deel als normaal stokje en het derde deel als reliëfstokje/voor. Haak het relïefgedeelte om het relïefgedeelte van de vorige toer (dus niet om de volledige steek). Zie de video hierboven voor een tutorial of klik hier om de video op YouTube te bekijken.

Opmerkingen

De sterretjes * * geven herhalingen aan. Herhaal de stappen die tussen de sterretjes staan. Er staat aangegeven hoe vaak je het moet herhalen.

Het kan gebeuren dat je werk een beetje gaat krullen tijdens het haken. Geen zorgen, daar zie je niks meer van als je mandala in de ring is gespannen!

Het patroon – Tekst

TOER 19

1hv in volgende stk, 3l (telt als 1stk), 4stk, 1stk+1rstk/v sh, 2l, 2stk in volgende stk, 2stk in volgende stk, 1l, 1rstk/v om rstk/v, 1l, 2stk in volgende stk, 2stk in volgende stk, 1l, 1rstk/v om rstk/v, 1l, 2stk in volgende stk, 2stk in volgende stk, 2l, 1rstk/v+1stk sh.
*5stk, 1stk+1rstk/v sh, 2l, 2stk in volgende stk, 2stk in volgende stk, 1l, 1rstk/v om rstk/v, 1l, 2stk in volgende stk, 2stk in volgende stk, 1l, 1rstk/v om rstk/v, 1l, 2stk in volgende stk, 2stk in volgende stk, 2l, 1rstk/v+1stk sh*.
Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent.
Sluit de toer met 1hv in de 3e l aan het begin van de toer.

TOER 20

1hv in volgende stk, 3l (telt als 1stk), 2stk, 1stk+1rstk/v sh, 2l, 2l overslaan, 4stk, 1l, 1rstk/v om rstk/v, 1l, 1l overslaan, 4stk, 1l, 1rstk/v om rstk/v, 1l, 1l overslaan, 4stk, 2l, 1rstk/v+1stk sh.
*3stk, 1stk+1rstk/v sh, 2l, 2l overslaan, 4stk, 1l, 1rstk/v om rstk/v, 1l, 1l overslaan, 4stk, 1l, 1rstk/v om rstk/v, 1l, 1l overslaan, 4stk, 2l, 1rstk/v+1stk sh*.
Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent.
Sluit de toer met 1hv in de 3e l aan het begin van de toer.

TOER 21

1hv in volgende stk, 3l (telt als 1stk), 1stk+1rstk/v sh, 2l, 2l overslaan, 4stk, 2l, 1rstk/v om rstk/v, 2l, 1l overslaan, 4stk, 2l, 1rstk/v om rstk/v, 2l, 1l overslaan, 4stk, 2l, 1rstk/v+1stk sh.
*1stk, 1stk+1rstk/v sh, 2l, 2l overslaan, 4stk, 2l, 1rstk/v om rstk/v, 2l, 1l overslaan, 4stk, 2l, 1rstk/v om rstk/v, 2l, 1l overslaan, 4stk, 2l, 1rstk/v+1stk sh*.
Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent.
Sluit de toer met 1hv in de 3e l aan het begin van de toer.

TOER 22

1hv in samengehaakte 1stk+1rstk/v, 2hv om 2l-boog, 1hv in volgende stk, 3l (telt als 1stk), 3stk, 3l, 1rstk/v om rstk/v, 3l, 2l overslaan, 4stk, 3l, 1rstk/v om rstk/v, 3l, 2l overslaan, 4stk, 2l, 1rstk/v+1stk+1rstk/v sh, 2l.
*4stk, 3l, 1rstk/v om rstk/v, 3l, 2l overslaan, 4stk, 3l, 1rstk/v om rstk/v, 3l, 2l overslaan, 4stk, 2l, 1rstk/v+1stk+1rstk/v sh, 2l*.
Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent.
Sluit de toer met 1hv in de 3e l aan het begin van de toer.TOER 23

2l, 1stk (telt als 2stk sh), 2stk sh, 4l, 1rstk/v om rstk/v, 4l, 2stk sh, 2stk sh, 4l, 1rstk/v om rstk/v, 4l, 2stk sh, 2stk sh, 3l, 1rstk/v om samengehaakte 1stk+1rstk/v+1stk, 3l.
*2stk sh, 2stk sh, 4l, 1rstk/v om rstk/v, 4l, 2stk sh, 2stk sh, 4l, 1rstk/v om rstk/v, 4l, 2stk sh, 2stk sh, 3l, 1rstk/v om samengehaakte 1stk+1rstk/v+1stk, 3l*.
Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent.
Sluit de toer met 1hv in het 1e stk aan het begin van de toer.

TOER 24

2l, 1stk (telt als 2stk sh), 5l, 1rstk/v om rstk/v, 5l, 2stk sh, 5l, 1rstk/v om rstk/v, 5l, 2stk sh, 3l, 1rstk/v om rstk/v, 3l.
*2stk sh, 5l, 1rstk/v om rstk/v, 5l, 2stk sh, 5l, 1rstk/v om rstk/v, 5l, 2stk sh, 3l, 1rstk/v om rstk/v, 3l*.
Herhaal vanaf * tot * tot je weer bij het begin van de toer bent.
Sluit de toer met 1hv in het 1e stk aan het begin van de toer.
Knip de draad af, werk de draad weg en bevestig de mandala in de ring. Zie onder het diagram voor details.

Het patroon – DiagramDe mandala in de ring bevestigen

Je vindt een geschikte maat ring voor je mandala door de diameter van het ongespannen haakwerk op te meten en er 20% bij op te tellen (vermenigvuldigen met 1,2). Rond dit getal af naar een beschikbare maat ring. Als je haakwerk bijvoorbeeld 32 centimeter is, kom je op 38,4. Je kan dan het beste kijken naar een ring van 40 centimeter. Het is namelijk beter als je mandala wat strakker in de ring zit dan te los.  Heb je nog een ring nodig? Bestel er 1 bij Caro’s atelier of kijk op deze pagina voor een winkel bij jou in de buurt.Voordat je de mandala definitief in de ring gaat bevestigen, is het handig om ‘m alvast in de ring te spannen op bepaalde punten. Dit kan je doen met bijvoorbeeld steekmarkeerders, stukjes garen of herbruikbare tiewraps/kabelbinders. Je kan ‘m dan nog een beetje schuiven/in model brengen. Vervolgens kan je de mandala definitief in de ring bevestigen.

Er zijn verschillende manieren waarop je de mandala in de ring kunt bevestigen:

 • De mandala op verschillende punten vastzetten met naald en draad. Je knipt een
  stukje garen af en knoopt een punt van de mandala vast. Met een naald werk je
  de draadjes weg.
 • De mandala in de ring haken. Je haakt vasten om de ring en na een x aantal
  vasten pak je een boogje van de mandala mee.
 • De mandala in de ring rijgen. Je pakt een lang stuk garen en rijgt deze om de ring
  en door de boogjes of punten van de mandala.
 • De mandala in de ring bevestigen met metalen ringetjes.

Meer informatie over deze methodes (inclusief een video met uitleg) vind je hier.

Je kan ervoor kiezen om alleen de middelste ‘blaadjes’ vast te zetten, of elk blaadje. Hieronder een aantal voorbeelden:

In de ring gehaakt, ieder ‘blaadje’ vastgehaakt

De ring met garen omwonden, daarna alleen de middelste ‘blaadjes’ vastgemaakt met naald en draad

Vastgemaakt met metalen ringetjes, alleen de middelste ‘blaadjes’ bevestigd