Meu mundo mandala ring 1 meter
Haken Patronen

‘Meu Mundo Mandala’ in een ring van 1 meter

Ik ben een klein beetje verslaafd geraakt aan het maken van mandala’s. Ik vertel jullie graag over mijn ervaring met de ‘Meu Mundo Mandala’!

Click here for English

‘Meu Mundo Mandala’ patroon

De tweede mandala die ik heb gemaakt, staat ook wel bekend als de ‘Meu Mundo Mandala’. Je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen op Facebook of Pinterest. Hij wordt door veel mensen zo genoemd, omdat het patroon gedeeld wordt op de website Meu Mundo Craft. Dit patroon is echter niet gemaakt door de eigenaar van deze website.

Het patroon is ook niet gemaakt door Priscila Tambelli van Amoraria Atelier. Haar versie van de mandala is wel het meest bekend:

Het patroon voor deze mandala, of eigenlijk tafelkleed (!) is verschenen in een aantal oude haakboekjes in het Engels, Frans, Spaans en Duits. Je kan op Ravelry kijken voor een overzicht van de tijdschriften waar dit patroon in heeft gestaan. Hier staat het patroon bekend als ‘State of the Art’. Ik heb de naam van de ontwerper nog niet kunnen vinden, maar als iemand dit wel weet, dan hoor ik het graag!

Heb je moeite om het diagram te lezen? Je vindt op Youtube een duidelijk filmpje van Jolanda’s Haakwereld:

De totale instructie bestaat uit 3 delen (klik hier voor deel 2, klik hier voor deel 3). Ik kan je aanraden om deze video’s te gebruiken samen met het diagram, zodat je meteen kan leren hoe je die moet lezen!

Mijn ‘Meu Mundo Mandala’

Omdat deze mandala nu zo gehypet wordt, zag ik het eerst niet zitten om hem te maken. Maar het is toch wel leuk om te zien dat er uit één patroon zo veel verschillende resultaten kunnen komen! Al die prachtige kleuren en variaties, ik hou ervan! Dus ik heb me uiteindelijk toch maar laten verleiden om met de gekte mee te doen.

Ik haakte de mandala op de volgende manier:

Het eindresultaat

Hij is klaar! Net als bij de vorige mandala die ik gemaakt heb, sluipte een foutje er snel in. Ik heb helaas een paar toertjes uit mogen halen. Ik moet mezelf toch echt gaan aanleren om na iedere herhaling even goed te checken of ik geen fouten heb gemaakt. Dat scheelt toch wel een hoop (onnodig) werk!

Het was een beetje puzzelen om het juiste formaat te krijgen. Ik had al een tijdje een ring van 1 meter liggen, maar dat redde ik niet met het patroon. Er bestaat een extra rand als toevoeging op dit patroon, maar ik had niet genoeg garen over om deze te maken. Je vindt de extra rand hier.

Ik weet niet meer precies hoe groot de mandala voor het opspannen was, maar ik denk zo’n 65 centimeter. Idealiter zou ik dan een ring van 75-85 centimeter nodig hebben. Ik heb een ring van 80 centimeter gehaald, maar in deze ring vond ik de mandala te los zitten. Bij de winkel waar ik de ringen kocht, hadden ze helaas op dat moment geen 90 centimeter. Omdat ik de mandala wel graag af wilde maken, heb ik er uiteindelijk voor gekozen om de laatste toer 3 keer extra te herhalen (de lossenboogjes), zodat hij wel in een ring van 1 meter zou passen.

En dat lukte! Het heeft wel veel moeite gekost om de mandala in de ring te krijgen, omdat hij wat strak zit. Ik heb de mandala met stukjes garen vastgeknoopt aan de ring, en ben toen de ring gaan omhaken met vasten. Bij iedere 7e vaste pakte ik een boogje mee. Klik hier voor een filmpje waarin ik uitleg hoe ik dit heb gedaan.

Ik heb zo’n 15 gram garen gebruikt om de ring te omhaken. Uiteindelijk heb ik nog 20 gram garen overgehouden. Een extra toertje had denk ik nog wel gekund!

Meu-Mundo-Mandala

Het was duidelijk te zien dat de mandala strak in de ring zat; toen ik bijna klaar was met omhaken, ging de ring een beetje kromtrekken. Ik heb toen in het midden van de mandala het garen een beetje uit elkaar getrokken met mijn vingers, de mandala een beetje natgespoten met een plantenspuit en plat op de grond gelegd. De volgende dag was het garen uitgerekt, en stond de ring niet meer krom. Ik vind het juist wel mooi dat hij zo super strak in de ring zit!

De 2e, 3e en 4e

Ik heb er inmiddels 4 gemaakt.

Voor de tweede heb ik gebruik gemaakt van 2 bolletjes Scheepjes Whirlette Mint. Deze heb ik gemaakt met haaknaald 2,5. Ik heb de laatste toer 2x extra gedaan. Ik had na het omhaken ± 35 gram over, wat betekent dat ik ± 165 gram heb gebruikt. Dit staat gelijk aan ± 740 meter.

Wat is het een plaatje geworden hè? De ontvanger is er heel erg blij mee!

gehaakte mandala kopen

Voor de derde heb ik gebruik gemaakt van Scheepjes Whirl Ombré Turquoise Turntable. Deze heb ik gemaakt met haaknaald 2 en 2,5. Het hart is gemaakt met 2, de rest met 2,5. Ik heb de laatste toer 1x extra gedaan. Ik had na het omhaken van de ring ± 62 gram garen over, wat betekent dat ik ± 153 gram gebruikt heb. Dit staat gelijk aan ± 710 meter.

Meu Mundo Mandala

De vierde (en voorlopig even laatste met dit patroon) heb ik voor mijn moeder gemaakt. Ik gebruik gemaakt van Hobbii Twirls nummer 11, Blue Moonstone en haaknaald 2,5.

Mijn ervaring en tips

Ik vond het heel erg leuk om deze mandala te haken! Het is een uitdagend patroon, maar zeker de moeite waard. De tips die ik mee kan geven, zijn:

 • Koop pas een ring nadat je klaar bent met haken. Ze zeggen dat je het beste een ring kan kopen die 10-20 centimeter groter is dan je haakwerk. Dit is afhankelijk van het type garen dat je gebruikt; gaat het nog veel uitrekken of is het erg stug?
 • Let goed op dat je geen fouten maakt. Controleer iedere herhaling of het goed is gedaan. Dit scheelt een hoop uithalen!
 • Geniet ervan! Het is een leuk, ontspannend project.
 • Vergeet je steekmarkeerders niet om makkelijk te zien waar het begin en eind is van je toer. Je kan er eventueel ook een plaatsen na iedere herhaling.
 • Het is niet erg als je werk een beetje gaat golven. Als je geen foutjes hebt gemaakt en de herhalingen kloppen, komt dit helemaal goed tijdens het opspannen!

Heb je vragen? Stel ze hieronder, of stuur een e-mail naar kim@kimhaakt.nl.

Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.

18 thoughts on “‘Meu Mundo Mandala’ in een ring van 1 meter”

 1. Enjoy this one, this is a really lovely one, I also made this a few weeks ago. 😊

  1. Goedemorgen
   Heb ik echt genoeg aan 1 bol? Lijkt zo weinig.
   Mvg

   1. Dag Anja,

    Ik weet niet wat voor bol je hebt, maar een bol van 800 meter (200gr) zou voldoende moeten zijn! Ik had na het omhaken zelfs nog over.

    Succes!

   2. Ik heb nog niets gekocht. Hartelijk dank voor je snelle antwoord. Ga meteen bestellen. Nogmaals dank

 2. Hallo Kim

  Weet jij of de Facebook groep van meu mundo craft mandala alweer nieuwe leden accepteert. Zou ontzettend graag aan deze mandela beginnen maar snap niet zo waarom er geen geschreven patroon van bestaat.
  Uiteindelijk is hij dus heel oud en zou iedereen hem toch mogen delen?
  Er wordt nogal geheimzinnig over gedaan.
  Heb wel het patroon gezien maar dat vind ik wat lastig haken.
  Groetjes Karin

  1. Hoi Karin,

   Ik geloof dat de groep verborgen is. Ik weet niet of je lid bent van andere facebookgroepen, misschien dat je daar kan vragen of iemand die wél in de meu mundo groep zit je uit kan nodigen. Dat kan namelijk nog wel.

   Het uitgeschreven patroon mag buiten de groep niet gedeeld worden. Dit heeft verschillende redenen, waaronder misbruik. Wel is er laatst een filmpje op YouTube geplaatst met instructies. Wellicht dat dat je op gang kan helpen? Hierbij de link: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=UG_TAutjkmo

   Veel succes! 😊

   1. Hallo Kim
    Ik haak ook een mandala, met verloopgaren maar het patroon is nu klaar en ik heb nog garen op mijn bol, kan ik gewoon rond door blijven haken? Of moet ik op bepaalde punten nog ‘ meerderen’ toevoegen?

   2. Dag Marjan,

    Welk patroon gebruik je, hoe groot is je werk nu en welke maat ring wil je gebruiken? Het is soms zelf een beetje puzzelen. Als het werk een beetje strak gaat staan aan de buitenkant of gaat omkrullen, dan kan je beter wat steken toevoegen.

 3. die link naar de you tube geeft geen resultaten, heb je de goede link voor me? ik kan nog niet zo goed grafieken lezen bvd

  1. Dag Erna,

   Als het goed is doet de link naar het filmpje het weer! Succes!

 4. Ik vind m supergaaf. Heb geprobeerd via een ander lid om toegelaten te worden maar er mogen geen nieuwe leden bij. Weet je waarom dat is?

  1. Dag Angela,

   Bedankt voor je bericht. Voor zover ik weet, is er geen ledenstop, maar kan je inderdaad alleen maar toegelaten worden als je door een ander lid wordt uitgenodigd. Ik heb in de groep geen berichten gezien over een ledenstop. Misschien vragen of het andere lid het nog een keer probeert?

 5. Heb je de mandala vast gezet met losse pf vaste? Kan het niet goed zien. En heb je de laatste rijen van het patroon gewoon met drie randen herhaal?

  1. Hoi, ik heb vasten gebruikt om de ring vast te maken. Ik heb de laatste toer van het patroon 3x extra herhaald.

 6. Hoi, ik ben nu bij toer 19 en mijn haakwerk bobbelt heel erg. Komt dat nog goed met opspannen of moet ik uithalen en met een kleinere naald haken. Ik haak nu met nr 2,5 voor de scheepjes whirl. Op t etiket staat haaknaald nr 3,5-4.

  1. Dag Ingrid,

   Als je herhalingen kloppen, hoef je je geen zorgen te maken! Het is normaal dat het een beetje golft, dit komt met opspannen helemaal goed.

   Succes!

 7. Hallo Kim, wat zijn ze mooi geworden! Hoe groot zijn jouw 2e, 3e en 4e ring uiteindelijk geworden? En welk garen vond je het fijnst haken?

  1. Dag Anne, bedankt voor je reactie! Ze zijn allemaal 1 meter geworden. Ik vind Scheepjes Whirl en Whirlette het fijnste werken, omdat de draad getwijnd is en dus minder snel splijt. Maar als je eenmaal aan de Hobbii Twirls gewend bent, is dat ook prima te doen.

Comments are closed.