Menu
Haken / Patronen

Mandala inspiratie – ‘Meu Mundo Mandala’ in een ring van 1 meter

Meu mundo mandala ring 1 meter

Click here for English

Ik ben een klein beetje verslaafd geraakt aan het maken van mandala’s. Ik vertel jullie graag over mijn ervaring met de ‘Meu Mundo Mandala’!

Ben je nog op zoek naar materiaal zoals garen en een ring om deze mandala te maken?

‘Meu Mundo Mandala’ patroon

De tweede mandala die ik heb gemaakt, staat ook wel bekend als de ‘Meu Mundo Mandala’. Je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen op Facebook of Pinterest. Hij wordt door veel mensen zo genoemd, omdat het patroon gedeeld wordt op de website Meu Mundo Craft. Dit patroon is echter niet gemaakt door de eigenaar van deze website.

Het patroon is ook niet gemaakt door Priscila Tambelli van Amoraria Atelier. Haar versie van de mandala is wel het meest bekend:

Het patroon voor deze mandala, of eigenlijk tafelkleed (!) is verschenen in een aantal oude haakboekjes in het Engels, Frans, Spaans en Duits. Je kan op Ravelry kijken voor een overzicht van de tijdschriften waar dit patroon in heeft gestaan. Hier staat het patroon bekend als ‘State of the Art’. Ik heb de naam van de ontwerper nog niet kunnen vinden, maar als iemand dit wel weet, dan hoor ik het graag!

Heb je moeite om het diagram te lezen? Je vindt op Youtube een duidelijk filmpje van Jolanda’s Haakwereld:

De totale instructie bestaat uit 3 delen (klik hier voor deel 2, klik hier voor deel 3). Ik kan je aanraden om deze video’s te gebruiken samen met het diagram, zodat je meteen kan leren hoe je die moet lezen!

Mijn ‘Meu Mundo Mandala’

Omdat deze mandala nu zo gehypet wordt, zag ik het eerst niet zitten om hem te maken. Maar het is toch wel leuk om te zien dat er uit één patroon zo veel verschillende resultaten kunnen komen! Al die prachtige kleuren en variaties, ik hou ervan! Dus ik heb me uiteindelijk toch maar laten verleiden om met de gekte mee te doen.

Ik haakte de mandala op de volgende manier:

Het eindresultaat

Hij is klaar! Net als bij de vorige mandala die ik gemaakt heb, sluipte een foutje er snel in. Ik heb helaas een paar toertjes uit mogen halen. Ik moet mezelf toch echt gaan aanleren om na iedere herhaling even goed te checken of ik geen fouten heb gemaakt. Dat scheelt toch wel een hoop (onnodig) werk!

Het was een beetje puzzelen om het juiste formaat te krijgen. Ik had al een tijdje een ring van 1 meter liggen, maar dat redde ik niet met het patroon. Er bestaat een extra rand als toevoeging op dit patroon, maar ik had niet genoeg garen over om deze te maken. Je vindt de extra rand hier.

Ik weet niet meer precies hoe groot de mandala voor het opspannen was, maar ik denk zo’n 65 centimeter. Idealiter zou ik dan een ring van 75-85 centimeter nodig hebben. Ik heb een ring van 80 centimeter gehaald, maar in deze ring vond ik de mandala te los zitten. Bij de winkel waar ik de ringen kocht, hadden ze helaas op dat moment geen 90 centimeter. Omdat ik de mandala wel graag af wilde maken, heb ik er uiteindelijk voor gekozen om de laatste toer 3 keer extra te herhalen (de lossenboogjes), zodat hij wel in een ring van 1 meter zou passen.

En dat lukte! Het heeft wel veel moeite gekost om de mandala in de ring te krijgen, omdat hij wat strak zit. Ik heb de mandala met stukjes garen vastgeknoopt aan de ring, en ben toen de ring gaan omhaken met vasten. Bij iedere 7e vaste pakte ik een boogje mee. Klik hier voor een filmpje waarin ik uitleg hoe ik dit heb gedaan.

Ik heb zo’n 15 gram garen gebruikt om de ring te omhaken. Uiteindelijk heb ik nog 20 gram garen overgehouden. Een extra toertje had denk ik nog wel gekund!

Meu-Mundo-Mandala

Het was duidelijk te zien dat de mandala strak in de ring zat; toen ik bijna klaar was met omhaken, ging de ring een beetje kromtrekken. Ik heb toen in het midden van de mandala het garen een beetje uit elkaar getrokken met mijn vingers, de mandala een beetje natgespoten met een plantenspuit en plat op de grond gelegd. De volgende dag was het garen uitgerekt, en stond de ring niet meer krom. Ik vind het juist wel mooi dat hij zo super strak in de ring zit!

De 2e, 3e en 4e

Ik heb er inmiddels 4 gemaakt.

Voor de tweede heb ik gebruik gemaakt van 2 bolletjes Scheepjes Whirlette Mint. Deze heb ik gemaakt met haaknaald 2,5. Ik heb de laatste toer 2x extra gedaan. Ik had na het omhaken ± 35 gram over, wat betekent dat ik ± 165 gram heb gebruikt. Dit staat gelijk aan ± 740 meter.

Wat is het een plaatje geworden hè? De ontvanger is er heel erg blij mee!

gehaakte mandala kopen

Voor de derde heb ik gebruik gemaakt van Scheepjes Whirl Ombré Turquoise Turntable. Deze heb ik gemaakt met haaknaald 2 en 2,5. Het hart is gemaakt met 2, de rest met 2,5. Ik heb de laatste toer 1x extra gedaan. Ik had na het omhaken van de ring ± 62 gram garen over, wat betekent dat ik ± 153 gram gebruikt heb. Dit staat gelijk aan ± 710 meter.

Meu Mundo Mandala

De vierde (en voorlopig even laatste met dit patroon) heb ik voor mijn moeder gemaakt. Ik gebruik gemaakt van Hobbii Twirls nummer 11, Blue Moonstone en haaknaald 2,5.

Mijn ervaring en tips

Ik vond het heel erg leuk om deze mandala te haken! Het is een uitdagend patroon, maar zeker de moeite waard. De tips die ik mee kan geven, zijn:

  • Koop pas een ring nadat je klaar bent met haken. Ze zeggen dat je het beste een ring kan kopen die 10-20 centimeter groter is dan je haakwerk. Dit is afhankelijk van het type garen dat je gebruikt; gaat het nog veel uitrekken of is het erg stug?
  • Let goed op dat je geen fouten maakt. Controleer iedere herhaling of het goed is gedaan. Dit scheelt een hoop uithalen!
  • Geniet ervan! Het is een leuk, ontspannend project.
  • Vergeet je steekmarkeerders niet om makkelijk te zien waar het begin en eind is van je toer. Je kan er eventueel ook een plaatsen na iedere herhaling.
  • Het is niet erg als je werk een beetje gaat golven. Als je geen foutjes hebt gemaakt en de herhalingen kloppen, komt dit helemaal goed tijdens het opspannen!

Heb je vragen? Stel ze hieronder, of stuur een e-mail naar kim@kimhaakt.nl.

Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.