Mandala patroon lezen
Haken

Mandala Patroon Lezen

Wil jij ook zo graag een mandala maken, maar kan je geen diagrammen lezen? Houdt dit je tegen om eraan te beginnen? Lees dan snel verder, ik ga je helpen met mandala patroon lezen!

Helaas zijn er weinig geschreven patronen voor tafelkleedjes/mandala’s. Ik denk dat de reden hiervoor is dat het lastiger is om het uit te schrijven dan om het uit te ‘tekenen’. Als je namelijk symbolen gebruikt in plaats van tekst, zie je ook meteen de vormen van de mandala. Ook is het een stuk duidelijker hoe en waar een bepaalde steek geplaatst moet worden.   

Ik kan me voorstellen dat wanneer je de eerste keer een groot patroon ziet, het een beetje overweldigend kan zijn. Als een tekst in een onbekende taal. Maar net als een taal kan je ook patroon leren lezen!

Symbolen en termen in mandala’s  

Net als leren lezen, begin je bij het begrijpen van de symbolen. Hieronder heb ik een overzicht gezet van de symbolen die ik tot nu toe tegen ben gekomen in de mandala’s die ik heb gehaakt. Ook heb ik de betekenis erbij gezet in het Brits en Amerikaans, zodat je deze termen ook met elkaar kunt vergelijken, mocht je ze tegenkomen. Ik zal de tabel blijven updaten met nieuwe symbolen die ik tegenkom.

Ik ben op dit moment bezig met het ontwerpen van een patroon voor een oefenmandala van 20-25 centimeter. Deze mandala zal ik op mijn website zetten, met een stap voor stap instructie inclusief foto’s.

SymboolNederlandsUSUK
Lossen (elk rondje is 1 losse)Chain stitch (one circle equals 1 stitch)Chain stitch (one circle equals 1 stitch)
Beginlossen3 chain stitches you start your round with, equals 1 double crochet3 chain stitches you start your round with, equals 1 treble
VasteSingle crochetDouble crochet
StokjeDouble crochetTreble
2 stokjes in dezelfde steek (meerderen)Increase in double crochetIncrease in treble
2 stokjes samenhaken (minderen)Double crochet 2 togetherTreble 2 together
3 stokjes samenhaken (minderen)Double crochet 3 togetherTreble 3 together
Cluster van 3 stokjesDouble crochet 3 clusterTreble 3 cluster
PicootjePicotPicot

6 thoughts on “Mandala Patroon Lezen”

 1. In je tabel met steken heb je bij het meerderen in het Brits en Amerikaans decrease gezet. Dit moet increase zijn.

 2. Ik ben op zoek naar een patroon voor een mandala voor een ring van 40 cm diam.
  Kunt u mij hierbij helpen?
  Dank voor een reactie

  1. Dag Gigi,

   Heb je mijn post waarin ik beschrijf hoe je mandala patronen kan vinden, al gelezen? Je vind ‘m hier. Voor een mandala van 40cm kan je het beste zoeken naar een patroon tussen de 16 en 20 toeren. Je kan er ook voor kiezen om slechts een deel van een groter patroon te maken, als dat goed uitkomt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *