Menu
Haken / Tips

Mandala patroon lezen

mandala-patroon-lezen

Mandala patroon lezen, hoe doe je dat?

Ik heb een eigen patroon uitgebracht. Het patroon bestaat uit een uitgebreide, geschreven versie en een diagram. Dit patroon is zeer geschikt voor beginners! Klik hier voor meer informatie.

Wil jij ook zo graag een mandala maken, maar kan je geen diagrammen lezen? Houdt dit je tegen om eraan te beginnen? Lees dan snel verder, ik ga je helpen met mandala patroon lezen!

Helaas zijn er weinig geschreven patronen voor tafelkleedjes/mandala’s. Ik denk dat de reden hiervoor is dat het lastiger is om het uit te schrijven dan om het uit te ‘tekenen’. Als je namelijk symbolen gebruikt in plaats van tekst, zie je ook meteen de vormen van de mandala. Ook is het een stuk duidelijker hoe en waar een bepaalde steek geplaatst moet worden.   

Ik kan me voorstellen dat wanneer je de eerste keer een groot patroon ziet, het een beetje overweldigend kan zijn. Als een tekst in een onbekende taal. Maar net als een taal kan je ook patroon leren lezen!

Symbolen en termen in mandala’s  

Net als leren lezen, begin je bij het begrijpen van de symbolen. Hieronder heb ik een overzicht gezet van de symbolen die ik tot nu toe tegen ben gekomen in de mandala’s die ik heb gehaakt. Ook heb ik de betekenis erbij gezet in het Brits en Amerikaans, zodat je deze termen ook met elkaar kunt vergelijken, mocht je ze tegenkomen. Ik zal de tabel blijven updaten met nieuwe symbolen die ik tegenkom.

Het komt wel eens voor dat er meerdere symbolen zijn voor dezelfde term. In dat geval zal ik beide symbolen in de tabel plaatsen.

(de tekst gaat verder onder de tabel)

SymboolNederlandsUSUK
halve vasteHalve vasteSlip stitchSlip stitch
Lossen (elk rondje is 1 losse)Chain stitch (one circle equals 1 stitch)Chain stitch (one circle equals 1 stitch)
Beginlossen3 chain stitches you start your round with, equals 1 double crochet3 chain stitches you start your round with, equals 1 treble

VasteSingle crochetDouble crochet
StokjeDouble crochetTreble crochet
Dubbel stokjeTreble crochetDouble treble
2 stokjes in dezelfde steek (meerderen)Increase in double crochetIncrease in treble
2 stokjes samenhaken (minderen)Double crochet 2 togetherTreble 2 together
3 stokjes samenhaken (minderen)Double crochet 3 togetherTreble 3 together
Cluster van 3 stokjesDouble crochet 3 clusterTreble 3 cluster
Cluster van 3 dubbele stokjes3 Triple crochet cluster3 Double treble cluster
Picootje. Bestaat vaak uit 3 of 4 lossen, die je sluit met een hv in de 3e of 4e losse vanaf je haaknaald. PicotPicot
2 vasten samenhaken. Je vindt dit symbool ook met een 'x', zie het symbool van vaste hierboven. 2 single crochet together2 double crochet together

Waar moet je beginnen?

Je begint een mandala patroon altijd in het midden. Vaak start je met een magische ring, of een ketting van lossen die je door midden van een halve vaste sluit, zodat het een cirkel wordt. De toer begint vaak naast het cijfer van de toer, of op de plek waar je begint met 3 lossen. Die 3 lossen tellen dan mee als 1 stokje. Je leest het patroon naar links.

Meestal is er maar een deel van het patroon afgebeeld, en is het patroon niet helemaal rond. Dat komt omdat een mandala uit herhalingen bestaat. Je herhaalt wat je op het patroon ziet, totdat je weer bij het begin van de toer bent. De toer sluit je in de meeste gevallen met een halve vaste, waarna je weer door kan met de volgende toer.

Ik heb een eigen patroon uitgebracht. Het patroon bestaat uit een uitgebreide, geschreven versie en een diagram. Dit patroon is zeer geschikt voor beginners! Klik hier voor meer informatie.