Menu
Haken / Tips

Waar vind je mandala patronen?

gehaakte mandala versturen

Zoek je een leuk patroon voor een mandala van 50 centimeter? Probeer de Piña Mandala eens!

In deze post deel ik mijn ervaringen wat betreft het zoeken en vinden van mandala patronen.

Mandala = Tafelkleed?

Wist je dat veel van de mandala’s die je op Pinterest en Facebook ziet, gemaakt zijn met een patroon dat oorspronkelijk is bedoeld om een tafelkleedje (doily) te haken?

Met verloopgaren en prachtige kleuren tover je een oudbollig, wit tafelkleedje om tot een hippe woonaccessoire!

Dit is tevens mijn eerste tip om geschikte patronen te vinden: zoek naar patronen voor tafelkleedjes in plaats van mandala’s.

Wat zoek ik?

Naast gehaakte tafelkleedjes zijn er nog wel wat andere termen die je kan gebruiken om patronen te zoeken:

  • Doily pattern
  • Mandala pattern
  • Doily crochet pattern
  • Dromenvanger haken
  • Dreamcatcher pattern
  • Etc.

Ik heb een tabel gemaakt waarin je kan zien uit hoeveel toeren het patroon moet bestaan, afhankelijk van de diameter van de ring.

Waar zoek ik?

Ik gebruik vooral Pinterest om patronen te vinden. Ik heb eerst een bord aangemaakt, en ben toen gaan zoeken door middel van bovenstaande zoekwoorden. Als je een aantal pins hebt toegevoegd, krijg je vanzelf suggesties bij ‘meer ideeën’, die vergelijkbaar zijn met de pins die je al op je bord hebt staan.

Inmiddels heb ik aardig wat patronen op mijn Pinterestbord verzameld. Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje:

Daarnaast is het ook een idee om op zoek te gaan naar oude haakboekjes, bijvoorbeeld van Durable. Op marktplaats staan er een aantal. Koop er een uit waar tafelkleedjes in staan, en je hebt meteen een aantal goede patronen om een mandala van te maken!

Patronen lezen

De meeste patronen die te vinden zijn, zijn echter wel ‘telpatronen’ en niet uitgeschreven in tekst. Dus des te meer een goede reden om te beginnen met het leren lezen van patronen 😉. Een half jaar geleden had ik überhaupt nog nooit een haaknaald vastgehad, en nu kan ik zonder problemen patronen volgen. Dus geloof me, ook jij kan leren hoe je patronen moet lezen!

Op de Facebookpagina ‘Van Diagram naar Tekst’ vind je meerdere, uitgeschreven versies van patronen.

Ik heb een eigen patroon uitgebracht. Het patroon bestaat uit een uitgebreide, geschreven versie en een diagram. Dit patroon is zeer geschikt voor beginners! Klik hier voor meer informatie.