Menu
Haken / Tips

Waar vind je mandala patronen?

Mandala patronen

Zoek je een leuk patroon voor een mandala van 50 centimeter? Probeer de Piña Mandala eens!

Het patroon van de foto vind je hier.

In deze post deel ik mijn ervaringen wat betreft het zoeken en vinden van mandala patronen.

Mandala = Tafelkleed?

Wist je dat veel van de mandala’s die je op Pinterest en Facebook ziet, gemaakt zijn met een patroon dat oorspronkelijk is bedoeld om een tafelkleedje (doily) te haken?

Met verloopgaren en prachtige kleuren tover je een oudbollig, wit tafelkleedje om tot een hippe woonaccessoire!

Dit is tevens mijn eerste tip om geschikte patronen te vinden: zoek naar patronen voor tafelkleedjes in plaats van mandalas. Er zal een hele wereld voor je opengaan!

Wat zoek ik?

Naast gehaakte tafelkleedjes zijn er nog wel wat andere termen die je kan gebruiken om patronen te zoeken:

  • Doily pattern
  • Mandala pattern
  • Doily crochet pattern
  • Dromenvanger haken
  • Dreamcatcher pattern
  • Etc.

Ik heb een tabel gemaakt waarin je kan zien uit hoeveel toeren het patroon moet bestaan, afhankelijk van de diameter van de ring.

Waar zoek ik?

Ik gebruik vooral Pinterest om patronen te vinden. Ik heb eerst een bord aangemaakt, en ben toen gaan zoeken door middel van bovenstaande zoekwoorden. Als je een aantal pins hebt toegevoegd, krijg je vanzelf suggesties bij ‘meer ideeën’, die vergelijkbaar zijn met de pins die je al op je bord hebt staan.

Inmiddels heb ik aardig wat patronen op mijn Pinterestbord verzameld. Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje:

Daarnaast is het ook een idee om op zoek te gaan naar oude haakboekjes, bijvoorbeeld van Durable. Op marktplaats staan er een aantal. Kies er een uit waar tafelkleedjes in staan, en je hebt meteen een aantal goede patronen om een mandala van te maken!

Ik kan het ook aanraden om lid te worden van Facebookgroepen zoals ‘Dromenvangers haken’ en ‘Dolies en kleedjes haken’. Hier delen medehaaksters hun creaties, en kun je dus ook patronen vinden. Niet altijd overigens, omdat het delen van patronen nog wel eens lastig is in verband met copyright. Daarom mag vaak alleen het patroon geplaatst worden als het naar de originele bron leidt.

Inspiratie

Ik vind het erg lastig om me vooraf voor te stellen hoe een patroon zich vertaalt naar een haakwerk, dus hoe het resultaat gaat worden. Daarom kies ik vaak patronen uit waarbij ook al een plaatje staat van het eindresultaat.

Ook kijk ik wel eens bij Amoraria Atelier. Zij haakt heel veel prachtige mandala’s, en plaatst af en toe ook het patroon erbij. Zo zie je meteen hoe het eindresultaat eruit komt te zien!

Patronen lezen

De meeste patronen die te vinden zijn, zijn echter wel ‘telpatronen’ en niet uitgeschreven in tekst. Dus des te meer een goede reden om te beginnen met het leren lezen van patronen 😉. Een half jaar geleden had ik überhaupt nog nooit een haaknaald vastgehad, en nu kan ik zonder problemen patronen volgen. Dus geloof me, ook jij kan leren hoe je patronen moet lezen!

Ik heb een eigen patroon uitgebracht. Het patroon bestaat uit een uitgebreide, geschreven versie en een diagram. Dit patroon is zeer geschikt voor beginners! Klik hier voor meer informatie.

Ik heb een website gevonden waar geschreven patronen op staan, maar deze zijn wel in het Engels.

Op de Facebookpagina ‘Van Diagram naar Tekst’ vind je meerdere, uitgeschreven versies van patronen.

Ik heb een eigen patroon uitgebracht. Het patroon bestaat uit een uitgebreide, geschreven versie en een diagram. Dit patroon is zeer geschikt voor beginners! Klik hier voor meer informatie.