crochet mandala 1 meter
Haken Patronen

Mandala 1 meter haken

In december 2019 kwam ik op het idee om een mandala met een diameter van 1 meter te haken. Ik had zo veel mooie voorbeelden voorbij zien komen op Facebook en Instagram, dat ik het niet kon laten.

Click here for English

We hebben vorig jaar ons eerste huis gekocht en wonen er nu een jaar, maar onze slaapkamer was nogal kaal. Ik vond een mandala dé perfecte manier om het wat gezelliger te maken. Wel een uitdagende klus voor iemand die pas 2 maanden haakt. Ik liet me daardoor niet tegenhouden, en ben gewoon begonnen. Ik heb veel uit moeten halen en opnieuw moeten haken, maar dat was juist wel leerzaam.

Mandala 1 meter haken Mandala 1 meter haken Mandala 1 meter haken   

Het patroon

Disclaimer: dit patroon is niet door mij gemaakt en ik bezit geen enkele rechten hiervan.

Het patroon bestaat uit 2 delen en is te vinden op Pinterest:

Het patroon is ontworpen door Kazuko Hayashi van Ondori, een Japans bedrijf dat verschillende haakboekjes/magazines heeft uitgebracht. Als ik het internet mag geloven, bestaat dit bedrijf helaas niet meer. Zonde, want ze hebben heel veel mooie patronen uitgebracht! Het patroon is oorspronkelijk bedoeld om een tafelkleed te haken. Het komt uit het boekje ‘Clasic Crochet Lace‘ uit 2006. In het boekje heet het patroon ‘Peacock Table Center’, heel toepasselijk aangezien ik van veel mensen te horen heb gekregen dat het lijkt alsof de mandala uit pauwenveren bestaat! Meer informatie over deze mandala en de afkomst vind je op Ravelry.

De symbolen in het patroon

Ik heb een overzicht gemaakt van de symbolen die gebruikt worden in het patroon, en de betekenis ervan:

= ketting van lossen. 1 rondje is 1 losse. Als er dus 5 rondjes staan, moet je 5 lossen haken.

= vaste

= je begint de toer meestal met 3 lossen, dit staat gelijk aan 1 stokje. Ik heb ervoor gekozen om iedere toer te beginnen met een staand stokje in plaats van 3 lossen. Je ziet bijvoorbeeld in dit filmpje hoe dat werkt.

= 1 stokje

= 2 stokjes in dezelfde steek. Je ziet dit in het patroon ook met 3 of 5 stokjes.

= 2 stokjes samenhaken

= 3 stokjes samenhaken

= een cluster van 3 stokjes (om de lossen van de vorige toer)

= picootje van 4 lossen

Het is op de tekening niet goed te zien, maar je eindigt de meeste toeren met een halve vaste, meestal in de derde losse van je 3 beginlossen.

In het tweede deel van het patroon zie je in de laatste toeren een soort van ‘vorkjes’. Bij het eerste vorkje wat je tegenkomt, moet je het garen afhechten. Je knipt het garen af, en werkt het weg. Bij het tweede vorkje dat je tegenkomt in de toer, moet je het garen weer aanhechten. Binnen een toer doe je dit 8 keer. Wil je dit niet? Lees bij het kopje ‘1 meter?’ hoe ik dit heb gedaan zonder het garen los te maken.

Details

Ik heb mijn mandala op de volgende manier gemaakt:

Garen

Ik heb voor deze mandala Scheepjes Whirl Blueberry Bambam (755) gebruikt, en ben vanuit de binnenkant begonnen. De bol bevat 1000 meter (± 215-225 gram), maar ik heb niet alles gebruikt. Na het omhaken van de ring heb ik ± 34 gram overgehouden, dat staat gelijk aan ± 150 meter. Dus ik heb ± 850 meter gebruikt voor de mandala inclusief omhaken.

Let op: een Hobbii Twirls bevat ongeveer 800 meter. Het kan dus zijn dat je niet genoeg hebt als je dat garen gebruikt. Ik zou adviseren om een bol van 1000 meter te gebruiken, zodat je zeker weten genoeg hebt!

Ik vond de Scheepjes Whirl erg fijn werken. Het is getwijnd, dit betekent dat de draadjes in elkaar zijn gedraaid. Dit maakt het haken makkelijker, je hoeft niet constant op te letten dat je wel alle draadjes meepakt. Er zijn heel veel mooie kleuren beschikbaar. Je kan de Whirls voordelig kopen bij hobbyshop-online.nl.

Haaknaald

Ik heb een haaknaald van 2,5mm gebruikt. Steekmarkeerders zijn ook erg handig om je voortgang bij te houden!

Diameter ring

De mandala zit in een ring met een diameter van 1 meter. Klik hier voor een overzicht van (web)winkels die deze ringen verkopen. Je kan het beste een ring kopen die 10-20cm (5-10cm aan beide kanten) groter is dan je haakwerk.

Overige details

Dit project was een zeer grote uitdaging voor een beginnende haakster. Je kan wel spreken van een haat/liefde verhouding. Het patroon bevat zoveel details, dat een foutje er snel insluipt. Ik heb een aantal keer een hele toer uit moeten halen, omdat een foutje pas de volgende toer naar boven kwam.  Ik heb zelfs een keer 10 (!) toeren uit moeten halen omdat ik een heel stuk miste. Heel zuur natuurlijk, maar ik bedacht me maar dat het nóg vervelender zou zijn wanneer mandala aan de muur hangt en ik me jarenlang blijf irriteren aan de fouten.

1 meter?

Ik redde het uiteindelijk niet met het patroon om de ring van 1 meter te vullen. Daarom heb ik zelf nog een deel aan het patroon toegevoegd/veranderd. Vanaf toer 46 heb ik het een en ander aangepast. Dit heb ik gedaan, omdat je volgens het originele patroon in toer 46 en 47 je garen moet af- en aanhechten, en dat 8 keer per toer. Dit wilde ik niet, dus heb ik een beetje gepuzzeld met stokjes.

Toer 46: 3 lossen (telt als 1 stokje), 2 stokjes in volgende steek. *3 lossen, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes samenhaken, 4 lossen, 1 stokje, 3 lossen, 1 stokje, 4 lossen, 3 stokjes samenhaken, 3 lossen, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes* (tussen ** herhalen totdat je weer bij het begin bent, sluiten met halve vaste).

Toer 47: 3 lossen (telt als 1 stokje), 2 stokjes samenhaken, *5 lossen, 3 stokjes samenhaken, 5 lossen, 3 stokjes samenhaken, 5 lossen, 1 stokje, 5 lossen, 1 vaste, 5 lossen, 1 stokje, 5 lossen, 3 stokjes samenhaken, 5 lossen, 3 stokjes samenhaken, 5 lossen, 3 stokjes samenhaken* (tussen ** herhalen totdat je weer bij het begin bent, sluiten met halve vaste). 

Toer 48: zelfde als originele patroon, vasten langs de hele rand maken (5 vasten per lossenboogje, en ook een vaste in ieder stokje/vaste die je tegenkomt).

Toer 49 t/m 51: ga met halve vasten naar het midden van het eerste boogje. Maak 6 lossen, vaste in het midden van het volgende boogje. Zo ga je de hele rand om.

Het is beter om eerst je werk af te maken en daarna op zoek te gaan naar een ring, dan weet je zeker dat het gaat passen en hoef je ook niet de extra rand te haken!

Wil je toch graag een diameter van 1 meter? Iedereen haakt anders, dus als jij van jezelf weet dat je los haakt, kan het best dat jij wel uitkomt met het patroon en niets bij hoeft te haken! Anders kan je ook nog overwegen om een iets grotere haaknaald te gebruiken.

Ik heb de mandala met touwtjes vastgemaakt aan de ring, en ben toen de ring gaan omhaken met vasten. Lees hier hoe je de mandala aan de ring kan bevestigen.

Mandala 1 meter haken

Ik ben uiteindelijk super blij het met eindresultaat! De mandala hangt boven ons bed. Inmiddels ben ik verslaafd aan het haken van mandala’s, en heb ik er al een aantal gemaakt!

Hulp nodig?

Als je vragen hebt over het patroon of iets anders, dan hoor ik het graag! Stuur een e-mail naar kim@kimhaakt.nl

Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.

56 thoughts on “Mandala 1 meter haken”

 1. Hoi Kim, is er ook een uitgebreider patroon (geschreven of met de uitleg van de symbolen) beschikbaar? Groet, Esther

  1. Dag Esther,

   Dat is er helaas niet. Ik ben wel van plan om binnenkort een blog te plaatsen over het lezen van patronen met een korte uitleg over de symbolen die je kan tegenkomen in patronen. Maar de symbolen die in dit patroon gebruikt worden, kan ik wel even uitleggen:
   – Rondjes: lossen
   – X’jes: vasten
   – T-vormige symbolen: stokjes

   Succes!

 2. Beste Kim,

  Om te beginnen, wat een pracht exemplaar!!

  Kunt u mij vertellen hoe u de mandala heeft gehaakt vanaf rij 45?

  Groeten Maureen.

  1. Hoi Maureen,

   Bedankt voor je lieve berichtje! Ik heb een stukje tekst en een foto aan mijn blog toegevoegd om uit te leggen hoe ik de laatste toeren heb gedaan. Mocht je vragen hebben, dan hoor ik het graag!

   1. Hoi kim ik ben met mandala bezig maar zit fout in denk dat je een toer vergetenbent in patroon kijk maar op de 18e toer er mist 1 stokje ….. 2 samen 1 stokje 3 samen 1 stokje 2 samen moet het zijn anders kom je niet uit.

   2. Dag Margriet,

    Bedankt voor je reactie!

    Ik heb even naar toer 18 gekeken, maar ik zie niet zo snel wat er fout is. Ik heb het patroon precies zo gevolgd (op de laatste toeren na) en het is helemaal goed gekomen!

    Ik ben trouwens niet de ontwerper van het patroon (het komt uit een Japans haakboekje) dus ik kan je niet zeggen of het een fout is of niet. Als jij denkt dat het beter is om het zo te doen als je beschrijft, dan kan je dat natuurlijk gewoon doen!

    Succes!

 3. Bedankt voor uw snelle en vriendelijke reactie.

  Persoonlijk vind het origineel vanaf toer 44 minder mooi en inderdaad onhandig met het continu los en vastmaken van het draad.

  Kunt u ook iets meer delen over wat u precies heeft gedaan op de plekken van ‘de punten’ (waar de stokjes samen komen in een punt vorm). Wanneer u stokjes en/ of vasten haakt en hoeveel?
  De foto inclusief het extra stukje tekst is al erg helpend!

  Verder wil ik nog even zeggen dat uw verhaal mij erg aanspreekt. En uw site erg mooi is vormgegeven met duidelijke teksten / uitleg en echt prachtig gehaakte mandala’s!

  Groeten Maureen.

 4. Beste Kim,

  Mijn mandala is ondertussen af.

  Mijn vraag in de bovenstaande tekst is dan ook niet meer nodig.

  Bedankt voor de inspiratie!

  Groeten Maureen

  1. Dag Maureen,

   Excuses dat ik niet eerder heb gereageerd! Maar fijn om te horen dat het gelukt is 🙂

 5. Beste Kim,

  Wat een mooi project! Ik ben klaar voor de start.
  Mijn vraag is: heb je misschien wat meer detail foto’s? Ben je begonnen met een magische ring? En heb je een staand stokje gebruikt of de lossen om een toer te beginnen? Als je een staand stokje hebt gebruikt welke manier heb je dan gebruikt? (Heb je daar een filmpje van oid?)

  Alvast bedankt!

  Hartelijke groet,
  Marielle

  1. Dag Marielle,

   Bedankt voor je reactie! En wat leuk dat je ook met deze mandala gaat starten!

   Ik heb helaas geen foto’s gemaakt van het begin. Ik weet wel nog dat ik begonnen ben met een magische ring met 24 vasten. Ik heb inderdaad een staand stokje gebruikt aan het begin van iedere toer in plaats van 3 lossen. Een filmpje dat ik kan aanraden voor een staand stokje, is de volgende: https://www.youtube.com/watch?v=WxgW-uJz5G8. Let wel op dat je het staande stokje niet te strak haakt.

   Heel veel succes en als je nog meer vragen hebt, hoor ik het graag!

   1. Hoi Kim,

    Bedankt voor je snelle reactie en het filmpje! Daar kan ik weer mee verder.

    Ik hoef niet perse foto’s van tijdens het maken, maar zoals het resultaat is geworden 😁
    Heb je die voor mij? Dat ik wat kan inzoomen per toer.

    Hartelijke groet,
    Marielle

 6. Hoi Kim wat een prachtige Mandela heb je gemaakt,
  ik wil er ook aan beginnen

  1. Bedankt Anita! Heel veel succes ermee, laat maar weten als je vragen hebt, ik help je graag!

  2. Jeetje Kim, wat mooi!!
   Ik heb meteen zin om er ook 1 te maken. Dus ik ben aan het verzamelen wat ik nodig heb. Maar vraagje: waar haal jij die ringen vandaan? Gewoon bij je hobbywinkel in de buurt? Ik kan ze alleen erg duur vinden via internet.
   Alvast bedankt! Groetjes

   1. Dag Sabine,

    Bedankt voor je lieve reactie!

    Onder het kopje ‘Details’ heb ik een aantal tips/websites gezet. Als je ze via internet koopt, zijn de verzendkosten hoog omdat het een groot pakket is. Maar bij Hobbydoos bijvoorbeeld is verzending vanaf 50 euro gratis. Dus mocht je nog meer materialen nodig hebben, dan kan het verstandig zijn om alles daar te bestellen zodat je boven de 50 euro komt. Enige nadeel van hobbydoos is wel dat je er minimaal 3 moet bestellen, maar het haken van mandala’s is erg verslavend dus die komen vanzelf op 😉

    Mijn eerste ring is door mijn vader gemaakt (lasser), maar daarna heb ik ze bij een hobbywinkel in Amsterdam gekocht. Het beste is dus om even bij je lokale hobbywinkel te checken of ze ze daar ook hebben.

    Succes!

 7. Wauw wat een fantastische mandela! Deze zet ik zeker op mijn “wensenlijstje”. In de beschrijving geef je aan dat je haakt met haaknaald 2,5 echter als ik de beschrijving op het garen lees, wordt een grotere naald gebruikt, namelijk 3,5 – 4. Wordt het dan met haaknaald 2,5 niet erg ‘strak’?

  1. Dag Erna,

   Nee hoor, er zijn heel veel mensen die dit garen gebruiken met naald 2,5 of zelfs 2. Ik vind het niet strak, maar iedereen haakt natuurlijk anders. Als je van jezelf weet dat je strak haakt, kan je beter een iets grotere naald gebruiken. Succes!

  2. Wat een schitterend project heb je ervan gemaakt. Het patroon is tenmiste duidelijk te lezen en heb zin om te beginnen. Ik heb nog een swirl liggen van bijna wit naar licht blauw en daarna donker blauw. Het het al wel 2 jaar liggen en altijd jammer gevonden om te gebruiken maar nu heb ik het juiste project ervoor gevonden. Dank je wel voor jou enthousiastme en duidelijke uitleg.
   Groet Chikay

   1. Dag Chikay,

    Wat een super lieve reactie, dankjewel! Ik ben blij dat ik je heb kunnen inspireren.

    Ik wil je heel veel succes en vooral plezier toewensen met het haken van de mandala!

 8. Ik vind de mandala prachtig, heb aardig wat ervaring maar heb het idee dat deel 2 van het patroon niet hoort bij deel 1…..deel 2 ziet er op de tekening heel anders uit dan in de mandala dus ik durf het niet aan om eraan te beginnen.

  1. Hoi Sandra,

   Ik heb mijn mandala toch echt met deel 1 en deel 2 gemaakt. Deze delen staan ook samen in het originele boekje waar deze patronen in te vinden zijn. Ik heb alleen in de laatste toeren wat aangepast (vanaf toer 46). Dus misschien dat het daarom anders lijkt?

  2. Hi Sandra,

   Als je het tweede deel van het patroon bekijkt, zie je ook dat de laatste toer van deel één, de eerste toer van deel twee is…werkt prima 😉

 9. Hoi Kim, super leuk! Mijn moeder en ik zijn nu deze voor elkaar aan het haken 🙂 ik ben nu bij toer 19 en het valt me op dat deze kleiner wordt dan toer 18, doordat er wordt gemindert in het blaadje maar er verder niks bij komt. Klopt dat wel?

  1. Dag Jessy,

   Wat tof dat jullie de mandala voor elkaar haken! Super leuk idee.

   Ik heb even naar het patroon gekeken en zie wat je opmerkt. Ik heb het patroon gevolgd en (op de laatste toeren na) niets aangepast, en het is gewoon goed gegaan. Heb ook niemand anders gehoord die in de problemen is gekomen met deze toer. Dus je kan gerust verder haken, het komt helemaal goed! Veel succes en plezier!

   1. Hoi Kim, ik kan je antwoord nu pas zien, wat gek! Ik was maar gewoon door gegaan en het blijkt inderdaad geen probleem te zijn. Alsnog bedankt voor je berichtje 🙂

  2. Hi Kim, allereerst bedankt voor de uitleg. Al haak ik al heel wat jaren (mezelf aangeleerd via YouTube in US terminologie), vond ik vooral de uitleg hoe je de laatste 3 a 4 toeren kan verder haken ipv het draad knippen en weer aanhechten. Heel fijn!

   Echter heb ik wel een vraag/opmerking. In de toeren met de cluster van 3 stokjes, ging het werk naar binnen krullen, wat een teken is dat er te weinig steken zijn. Ik heb altijd geleerd dat clusters niet worden ‘afgemaakt’ met een losse en haakte er op die manier vrolijk op los. Na 4 toeren (25 tm 28) heb ik het toch maar uitgehaald en er een ‘extra’ losse tussen gedaan. Nu krult het niet meer.

   Vriendelijke groetjes, Cleo

   1. Dag Cleo,

    Bedankt voor je reactie en fijn dat je iets aan mijn uitleg hebt gehad!

    Ik heb zelf geen last gehad van het krullen, maar goede tip om een extra losse te haken voor de mensen die hier wel tegenaan lopen!

 10. Hallo Kim,
  Dit patroon lijkt me niet hetzelfde als dat je gebruikt hebt voor de felle regenboog kleurige mandala. Welk patroon heb je daarbij gebruikt? Ik kan het niet terug vinden.
  Alvast bedankt, Cecile

 11. Hallo Kim.
  Wat een prachtige mandalas heb jij gehaakt! Ik ben nu bezig met de regenboogmandala en op een gegeven moment zijn er allemaal boogjes van lossen. Ik denk zo’n 5 of 6 kan het niet goed zien. Weet jij hoeveel het er zijn en of dat ze allemaal gelijk Zijn? Bedankt alvast! Groetjes Hermien

  1. Dag Hermien,

   Kan je me een mailtje sturen (kim@kimhaakt.nl) met een screenshot met daarin aangegeven waar je precies bent in het patroon? Of weet je bij welke toer je bent? Dan zal ik even voor je kijken!

  1. Volgens mij zijn de boogjes vanaf toer 19 4 lossen, en vanaf toer 23 5 lossen (waar de 5 bij staat)

 12. Dag Kim , dank voor je uitgebreide informatie. Ik kon er goed mee uit de voeten (vingers)

  1. Hoi Susan,

   Bedankt voor je lieve reactie! Ik ben blij dat je wat aan de informatie hebt.

 13. Ik vind deze mandala ook heel mooi en ben er vanmiddag mee begonnen.Ik snap in deel twee niet hoe je garen losmaakt maar zover ben ik nog niet.

  1. Dag Tietje,

   In het tweede deel staat met vorkjes aangegeven waar je het garen moet afhechten en weer aanhechten. Als je dit niet wilt, vind je op deze pagina een beschrijving hoe je het anders aan kunt pakken.

   Succes!

   Kim

 14. Hallo Kim, ik maak deze Mandela nu voor de tweede keer. De eerste keer heb ik af- en aangehecht bij de toeren 46 en 47, nu zou ik graag volgens jou toeren overzicht willen haken. De enige tekst die ik zie staan is echter “Toer 46: 3 lossen (telt als 1 stokje), 2 stokjes in”
  Zou je mij de rest van de tekst kunnen geven?

  Dankjewel,
  Lilian

  1. Dag Lilian,
   Bedankt dat je me dit laat weten! Ik heb zojuist een aanpassing gemaakt, kan je de rest van de tekst nu wel zien?

 15. Hoi Kim, bedankt voor al je uitleg. Op pinterest zie ik als afbeelding naar jouw blog een mandala met regenboogkleuren. Ik ben heel erg opzoek naar het diagram waarmee deze gehaakt is. Het diagram uit je blog is een andere… zou je mij verder kunnen helpen?? Alvast bedankt!

 16. Hallo Kim,

  Hoe ben je begonnen? Heb je een magische cirkel gebruikt of een rij lossen?

  1. Hoi, ik ben begonnen met een magische ring met daarin 24 vasten.

 17. Hallo Kim, ik zit momenteel aan toer 21, en vroeg me af hoe je het picootje van 4 lossen aan de vorige toer hebt bevestigd.

  1. Dag Sonja, excuses voor mijn late reactie. Ik heb volgens mij een halve vaste, de picot en daarna weer een halve vaste gedaan.

 18. Dag Kim, Ik ben bezig met deze prachtige mandala. Kun je me vertellen over toer 45 wat er boven de twee vasten komt van toer 44. Waarschijnlijk weer 5 losse en dan? Er staat een soort driehoekje?
  Alvast bedankt en groet van Lenette

  1. Dag Lenette, dat betekent volgens mij de 2 vasten samenhaken. Minderen dus. Succes!

 19. Hoi Kim,
  Dankzij jouw blog van de zomer begonnen met mijn eerste mandala. Ik ben nu bezig met toer 51, dus bijna klaar. Nu vroeg ik me af of jij de mandala ook eerst gewassen hebt voordat je ‘m opspande. Ik heb vorig jaar een sjaal gehaakt van eenzelfde soort garen en die “moest” je na het haken eerst wassen en dan blokken. Zodoende mijn vraag.
  Groetjes
  Lieke

  1. Dag Lieke, bedankt voor je berichtje! Leuk om te horen dat je door mijn blog aan je eerste mandala bent begonnen. Ik was mijn mandala’s niet voordat ik ze opspan. Wat ik wel soms doe is de mandala natspuiten als hij net iets te strak in de ring zit. Hopelijk heb je hier iets aan!

 20. Beste Kim – Ik kom er niet uit “bij de zin 2x(3 lossen- 1 stokje in elk van de volgende 4 stokjes-) of ik denk te moeilijk 😔 het gaat om toer 37. Kan ik ook een foto sturen? Mandala staat boven aan deze site afgebeeld. Ik heb het uitgeschreven patroon – Hoor het dan ook graag.

  1. Dag Marja, ik gebruik alleen het diagram en niet het uitgeschreven patroon. Stuur me anders even een e-mail op kim@kimhaakt.nl met een foto van waar je precies bent in die toer

Comments are closed.