Menu
Haken / Inspiratie

Mandala inspiratie – Mandala 1 meter haken

crochet mandala 1 meter

Click here for English

In december 2019 kwam ik op het idee om een mandala met een diameter van 1 meter te haken. Ik had zo veel mooie voorbeelden voorbij zien komen op Facebook en Instagram, dat ik het niet kon laten.

De mandala

We hebben vorig jaar ons eerste huis gekocht en wonen er nu een jaar, maar onze slaapkamer was nogal kaal. Ik vond een mandala dé perfecte manier om het wat gezelliger te maken. Wel een uitdagende klus voor iemand die pas 2 maanden haakt. Ik liet me daardoor niet tegenhouden, en ben gewoon begonnen. Ik heb veel uit moeten halen en opnieuw moeten haken, maar dat was juist wel leerzaam.

Mandala 1 meter haken Mandala 1 meter haken Mandala 1 meter haken

Het patroon

Het patroon is ontworpen door Kazuko Hayashi van Ondori, een Japans bedrijf dat verschillende haakboekjes/magazines heeft uitgebracht. Als ik het internet mag geloven, bestaat dit bedrijf helaas niet meer. Zonde, want ze hebben heel veel mooie patronen uitgebracht! Het patroon is oorspronkelijk bedoeld om een tafelkleed te haken. Het komt uit het boekje ‘Classic Crochet Lace‘ uit 2006. In het boekje heet het patroon ‘Peacock Table Center’, heel toepasselijk aangezien het lijkt alsof de mandala uit pauwenveren bestaat!

Meer informatie over dit patroon en de afkomst vind je op Ravelry.

De symbolen in het patroon

Ik heb een overzicht gemaakt van de symbolen die gebruikt worden in het patroon, en de betekenis ervan:

= ketting van lossen. 1 rondje is 1 losse. Als er dus 5 rondjes staan, moet je 5 lossen haken. Je begint de toer meestal met 3 lossen, dit staat gelijk aan 1 stokje. Ik heb ervoor gekozen om iedere toer te beginnen met een staand stokje in plaats van 3 lossen. Je ziet bijvoorbeeld in dit filmpje hoe dat werkt.

= vaste

= 1 stokje

= 2 stokjes in dezelfde steek. Je ziet dit in het patroon ook met 3 of 5 stokjes.

= 2 stokjes samenhaken. Als er 3 stokjes staan afgebeeld, haak je er 3.

= een cluster van 3 stokjes (om de lossen van de vorige toer)

= picootje van 4 lossen

Het is op de tekening niet goed te zien, maar je eindigt de meeste toeren met een halve vaste, meestal in de derde losse van de lossen waar je de toer mee bent begonnen.

In het tweede deel van het patroon zie je in de laatste toeren een soort van ‘vorkjes’. Bij het eerste vorkje wat je tegenkomt, hecht je het garen af. Je knipt het garen af, en werkt het weg. Bij het tweede vorkje dat je tegenkomt in de toer, moet je het garen weer aanhechten. Binnen een toer doe je dit 8 keer. Wil je dit niet? Lees bij het kopje ‘1 meter?’ hoe ik dit heb gedaan zonder het garen los te maken.

Details

Ik heb mijn mandala op de volgende manier gemaakt:

Garen

Ik heb voor deze mandala Scheepjes Whirl Blueberry Bambam (755) gebruikt, en ben vanuit de binnenkant begonnen. De bol bevat 1000 meter (± 215-225 gram), maar ik heb niet alles gebruikt. Na het omhaken van de ring heb ik ± 34 gram overgehouden, dat staat gelijk aan ± 150 meter. Dus ik heb ± 850 meter gebruikt voor de mandala inclusief omhaken.

Let op: een Hobbii Twirls bevat ongeveer 800 meter. Het kan dus zijn dat je niet genoeg hebt als je dat garen gebruikt. Ik zou adviseren om een bol van 1000 meter te gebruiken, zodat je zeker weten genoeg hebt!

Ik vond de Scheepjes Whirl erg fijn werken. Het is getwijnd, dit betekent dat de draadjes in elkaar zijn gedraaid. Dit maakt het haken makkelijker, je hoeft niet constant op te letten dat je wel alle draadjes meepakt.

Haaknaald

Ik heb een haaknaald van 2,5mm gebruikt. Steekmarkeerders zijn ook erg handig om je voortgang bij te houden!

Diameter ring

De mandala zit in een ring met een diameter van 1 meter. Klik hier voor een overzicht van (web)winkels die deze ringen verkopen. Je kan het beste een ring kopen die 10-20cm (5-10cm aan beide kanten) groter is dan je haakwerk.

Overige details

Dit project was een zeer grote uitdaging voor een beginnende haakster. Je kan wel spreken van een haat/liefde verhouding. Het patroon bevat zoveel details, dat een foutje er snel insluipt. Ik heb een aantal keer een hele toer uit moeten halen, omdat een foutje pas de volgende toer naar boven kwam.  Ik heb zelfs een keer 10 (!) toeren uit moeten halen omdat ik een heel stuk miste. Heel zuur natuurlijk, maar ik bedacht me maar dat het nóg vervelender zou zijn wanneer mandala aan de muur hangt en ik me jarenlang blijf irriteren aan de fouten.

1 meter?

Ik redde het uiteindelijk niet met het patroon om de ring van 1 meter te vullen. Daarom heb ik zelf nog een deel aan het patroon toegevoegd/veranderd. Vanaf toer 46 heb ik het een en ander aangepast. Dit heb ik gedaan, omdat je volgens het originele patroon in toer 46 en 47 je garen moet af- en aanhechten, en dat 8 keer per toer. Dit wilde ik niet, dus heb ik een beetje gepuzzeld met stokjes.

Toer 46: 3 lossen (telt als 1 stokje), 2 stokjes in volgende steek. *3 lossen, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes samenhaken, 4 lossen, 1 stokje, 3 lossen, 1 stokje, 4 lossen, 3 stokjes samenhaken, 3 lossen, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes* (tussen ** herhalen totdat je weer bij het begin bent, sluiten met halve vaste).

Toer 47: 3 lossen (telt als 1 stokje), 2 stokjes samenhaken, *5 lossen, 3 stokjes samenhaken, 5 lossen, 3 stokjes samenhaken, 5 lossen, 1 stokje, 5 lossen, 1 vaste, 5 lossen, 1 stokje, 5 lossen, 3 stokjes samenhaken, 5 lossen, 3 stokjes samenhaken, 5 lossen, 3 stokjes samenhaken* (tussen ** herhalen totdat je weer bij het begin bent, sluiten met halve vaste).

Toer 48: zelfde als originele patroon, vasten langs de hele rand maken (5 vasten per lossenboogje, en ook een vaste in ieder stokje/vaste die je tegenkomt).

Toer 49 t/m 51: ga met halve vasten naar het midden van het eerste boogje. Maak 6 lossen, vaste in het midden van het volgende boogje. Zo ga je de hele rand om.

Het is beter om eerst je werk af te maken en daarna op zoek te gaan naar een ring, dan weet je zeker dat het gaat passen en hoef je ook niet de extra rand te haken!

Wil je toch graag een diameter van 1 meter? Iedereen haakt anders, dus als jij van jezelf weet dat je los haakt, kan het best dat jij wel uitkomt met het patroon en niets bij hoeft te haken! Anders kan je ook nog overwegen om een iets grotere haaknaald te gebruiken.

Ik heb de mandala met touwtjes vastgemaakt aan de ring, en ben toen de ring gaan omhaken met vasten. Lees hier hoe je de mandala aan de ring kan bevestigen.

Mandala 1 meter haken

Ik ben uiteindelijk super blij het met eindresultaat! De mandala hangt boven ons bed. Inmiddels ben ik verslaafd aan het haken van mandala’s, en heb ik er al een aantal gemaakt! Ik heb ook al een tweede en derde mandala met dit patroon gemaakt:

Onderstaande mandala is gemaakt met Scheepjes Whirl Rosewater Cocktail en haaknaald 2,75mm.

Deze blogpost bevat affiliate links. Lees hier wat dat betekent.