gehaakte mandala 1 meter
Haken Patronen

Gehaakte mandala 1 meter – Regenboog

Dit is alweer mijn derde gehaakte mandala van 1 meter!

Ik bestel vaak garen zonder dat ik weet wat ik ermee ga doen. Ik word dan simpelweg ‘verliefd’ op een kleur of een type garen, en kan het niet laten liggen! Dat was ook het geval met dit garen van Hobbii. Ik had al eerder met Hobbii Twirls gewerkt, en wist dan ook dat het super fijn en mooi garen is om een mandala mee te maken.

Ik wilde een zomerse en vrolijke mandala maken voor onze inloopkast. We hebben alle muren wit geverfd. Het ziet er heel netjes uit, maar ook een beetje saai. Tijd om daar verandering in te brengen! Ik had dit patroon al een aantal keer voorbij zien komen, en was erg benieuwd hoe het eruit zou gaan zien met dit prachtige garen.

Het patroon

Disclaimer: dit patroon is niet door mij gemaakt en ik bezit geen enkele rechten hiervan.

Dit patroon is ontworpen door Kazuko Hayashi (dezelfde ontwerper als deze mandala). Het patroon is verschenen in het Japanse haakboekje ‘It’s Flowerly – Crochet Lace‘ van Ondori, dat gepubliceerd is in 1996. Meer informatie over het patroon kan je vinden op Ravelry. Het blijkt maar weer dat het mega zonde is dat Ondori niet meer bestaat, als je ziet welke prachtige patronen ze hebben uitgebracht!

Het patroon van de mandala kan je via Pinterest vinden:

Het patroon is een beetje slecht te lezen. Ik heb een aantal keer op de gok het aantal stokjes en lossen gemaakt.

Klik hier voor een overzicht van de symbolen die in mandala’s worden gebruikt.

Details

 • Garen: Hobbii Cotton Kings Twirls nr. 31 Galaxy Opal
 • Haaknaald: 2,5mm
 • Diameter ring: 1 meter. Klik hier voor een overzicht van (web)winkels die deze ringen verkopen.
 • Ik heb tot en met toer 52 gehaakt. Als je het hele patroon wil gebruiken, kan je dus een kleinere haaknaald gebruiken of een grotere ring kopen.
 • Ik heb er voor deze mandala voor gekozen om niet de hele ring om te haken, maar de mandala slechts op een aantal punten vast te zetten. Dit heb ik gedaan door middel van naald en draad. Klik hier voor andere methodes om de mandala in de ring te bevestigen.

Instagram

Hobbii vond mijn creatie ook erg mooi, en deelde deze op hun feed! Super trots!

Vragen?

Heb je vragen over deze mandala? Laat hieronder een reactie achter of stuur een e-mail naar kim@kimhaakt.nl.

12 thoughts on “Gehaakte mandala 1 meter – Regenboog”

 1. Wat mooi weer, ben me aan het verdiepen in de mandala’s.
  Mag ik vragen of je de bol van 800m hebt gebruikt of de grote van 1000m?
  Dankjewel voor het delen van al je mooie creaties.

  1. Dag Marinka,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik heb voor deze mandala een bol van 800 meter gebruikt. Vaak is 800 meter voldoende voor een mandala van 1 meter. Als je een bol van 1000 meter gebruikt, hou je aardig wat over, en kan het zijn dat de laatste kleur niet aan bod komt.

   Succes!

 2. Zo mooi! Ik wil er ook graag aan beginnen. Ik kan patronen lezen, maar dit lukt me niet omdat er maar een deel van het patroon staat. Hoe lees je dit? Of print je het meerdere malen uit om ze aan elkaar te plakken?
  Groetjes
  Kimmie

  1. Dag Kim,

   Bij een mandala herhaal je het patroon in een rondje. Daarom zie je vaak maar de helft of een kwart van het patroon, omdat de rest van het patroon een herhaling is!

 3. Hallo Kim
  Ik ben de regenboogmandala aan het haken met dun garen en haaknaald 1.5.
  Nu heb ik tot en met toer 71 gehaakt maar ik weet nu eigenlijk hoe ik het af moet ronden zodat ik hem op kan spannen. Heb jij advies voor mij? Bedankt alvast! Groetjes Hermien

  1. Dag Hermien,
   Ik ben erg benieuwd hoe het eruit ziet!
   Je kan de draad afhechten wegwerken. Dus draad afknippen (wel een stukje draad overhouden om weg te werken), haaknaald uit de lus halen, aan de lus trekken totdat de draad er doorheen is, en dan de draad wegwerken met een naald.
   Hoe wil je de mandala aan de ring vast gaan maken? Hier vind je een aantal methodes: https://www.kimhaakt.nl/haken/mandala-in-ring-haken/.
   Als je nog meer vragen hebt, hoor ik het graag!

   1. Ik kan geen foto sturen he anders had ik dat even gedaan. Ik vind het wel erg mooi. Ik heb de laatste 2 toeren uitgehaald van alleen stokjes. Ik dacht dat ik zo.niet goed om kan haken. Ik wil de ring mee omhaken.

 4. Hallo Kim
  Ik zou graag de regenboogmandala haken maar ik vraag me af of er een filmpje van is. Vermits ik meer moet hittrekke dan wat anders …. de ster en het eerste bladhebikmaar. Erder lu,t het me. Niet
  Mvg. Carry

  1. Dag Carey, niet dat ik weet. Er is wel een Facebookgroep genaamd ‘Van diagram naar tekst’ waar een uitgeschreven versie staat. Daar heet ‘ie ‘Pauwenveer mandala’. Misschien dat dat helpt!

Comments are closed.