Menu
Cricut / Inspiratie

Infusible ink op een zwart t-shirt – sublimatie op katoen

Infusible ink op een zwart t-shirt

Infusible ink gebruiken op een zwart t-shirt, sublimatie op katoen, kan dat? Het is mij gelukt en ik leg in deze blog uit hoe ik het heb gedaan.

Cricut maker

Zoals je aan mijn blog kan zien, is haken een grote hobby van mij. Echter is daar sinds kort een nieuwe hobby bijgekomen: spulletjes maken met de Cricut maker! Ik heb de Cricut gekocht met het idee om dingen zoals stickers te ontwerpen voor mijn bedrijf. Toen ik de Cricut net binnen had, was ik een beetje afwachtend en onzeker om dingen te gaan maken. Je kan zo ontzettend veel met de machine, dat het een beetje overweldigend was. Ik stond op het punt om een pers en bijbehorende materialen zoals flex te kopen, maar wist op dat moment niet zo goed wat ik ermee moest maken. Ik heb het op dat moment ook niet gedaan en heb ervoor gekozen om me te focussen op stickervellen en vinyl.

Infusible ink

Wel was één van mijn eerste aankopen twee verpakkingen infusible ink. Het concept leek me heel erg gaaf, en ik had meteen in mijn hoofd wat ik ermee wilde maken. Toen ik het had gekocht, kwam ik er echter achter dat je het én niet op katoen kan gebruiken én niet op een donkere ondergrond. Balen! Ik wilde namelijk graag een zwart, katoenen shirt gebruiken. Maar infusible ink werkt alleen op een polyester shirt, hoe hoger het percentage polyester hoe beter. Ik las daarnaast dat je het beste een pers kan gebruiken, omdat het belangrijk is om de infusible ink in één keer aan te brengen en daarbij niet te bewegen. Met een strijkbout zou dat dus niet lukken. Toen ik dit wist, heb ik de infusible ink maar opgeborgen in de kast, niet wetende wanneer ik het ooit zou kunnen gebruiken.

Infusible ink op een zwart t-shirt

Tot gisteren. Sinds een paar weken heb ik de stap gezet om textiel te bedrukken. Ik heb al verschillende t-shirts gemaakt, en verkoop nu ook bedrukte, katoenen tassen in mijn webshop. Eerst perste met een strijkbout, maar ik heb sinds vorige week een easypress in mijn bezit. Ik zou nu in ieder geval infusible ink kunnen gebruiken! Toch maar voor een wit of ander licht t-shirt gaan? Ik heb eerst een sublimatie muismat gekocht en bedrukt met mijn logo. Dat vond ik erg leuk om te doen!

Toen ik een bestelling ging plaatsen bij Cityplotter en een beetje op de site aan het browsen was, zag ik toevallig dat ze ook sublimatie flex en flock verkopen. Hé, dat zou een oplossing kunnen zijn! Ik heb de sublimatie flex besteld. Sublimatie flex is flex met een polyester laag. Hierdoor kan je de flex sublimeren. En dus ook infusible ink gebruiken! Dat zou dus betekenen dat ik de flex zou kunnen sublimeren met de infusible ink en vervolgens de flex op een zwart shirt zou kunnen drukken.

Het resultaat

Ik ben erg fan van AC/DC en het leek me daarom ook leuk om het logo in de zwart/witte bloemenprint waar ik infusible ink sheets van had liggen, te maken. Ik heb een PNG gezocht op internet, en in design space geladen. Daarna heb ik de maat aan gepast, en het logo gekopieerd. Vervolgens heb ik een offset om de kopie gemaakt, en gelast zodat de kopie iets groter/dikker was dan het origineel. De reden hiervoor is dat ik zeker wilde weten dat ik de flex helemaal zou bedekken. Achteraf had ik ook gewoon een rechthoek in de juiste maat uit kunnen knippen. Maar dit werkte ook.

Het origineel heb ik uitgesneden op de sublimatie flex. Dit hoefde niet in spiegelbeeld. Ik vond het lastig om de juiste snij-instellingen te vinden. De eerste keer was het niet helemaal doorgesneden, dus moest ik het opnieuw doen. De tweede keer ging al wat beter, maar zou nog beter kunnen. Ik ben nog steeds op zoek naar de juiste instellingen, dus als iemand dat weet, hoor ik het graag! De kopie met offset heb gebruikt om de infusible ink sheet te snijden. Dit moet wel in spiegelbeeld, en je plakt de sheet met de kant met de print omhoog op de mat. Voor infusible ink zijn snij-instellingen beschikbaar.

Ik heb de flex niet meteen gepeld. De infusibile ink wel, en die heb ik daarna op de flex geplaatst en vervolgens geperst voor 40 seconden op 195 graden. Vervolgens af laten koelen, en de flex gepeld. Omdat je de flex niet hoeft te spiegelen, heb je hittebestendige transfer tape nodig. Hier had ik natuurlijk niet aan gedacht. Maar ik heb dit opgelost door de drager van de infusible ink te gebruiken, dat ging prima!

Ik heb de flex op de transfer tape overgezet, en op het t-shirt geplaatst. Vervolgens geperst voor ongeveer 17 seconden op 155 graden.

Infusible ink op een zwart t-shirt

 

Ik ben zo blij met het eindresultaat! Dit is precies wat ik in mijn hoofd had. Ik heb het shirt nog niet gewassen, ik ben erg benieuwd hoe het eruit ziet na het wassen.

Ik weet zeker dat ik vaker sublimatie flex in combinatie met infusible ink ga gebruiken!

No Comments

    Leave a Reply